کمال گرایی

تعاریف کمال گرایی

کمال گرایی که از اوایل قرن بیستم مفهوم مورد علاقه روان شناسان بوده عبارت است از: «گرایش افراطی به بی عیب و نقص بودن، کوچک ترین اشتباه خود را گناه نابخشودنی دانستن و مضطربانه در انتظار پیامدهای شکست نشستن»(سامی، 1392).

برای دسترسی به فایل ورد WORD این مقاله ، بعد از پرداخت حق اشتراک فایل شماره 44 را دانلود کنید.

کمال گرایی به وسیله برنز در سال 1980 به این صورت تعریف شده است: کمال گرایان کسانی هستند که استانداردهای بالا و غیر قابل دسترس را برای خود وضع می کنند، این گونه افراد تحت فشار زیاد قرار دارند و به طور دائم به سمت اهداف غیر ممکن به پیش می روند و ارزش خود را براساس کارایی، کمال و پیشرفت اندازه گیری می کنند (به نقل از تقدس، 1390).

هویت و فلت (1991) معتقدند که «کمال گرایی یعنی گرایش فرد به داشتن مجموعه ای از معیارهای بالا و افراطی و تمرکز به شکست ها و نقش عملکرد». شافران ، کوپر و فیربرن (2002) کمال گرایی بالینی را این گونه تعریف کرده اند: «وابستگی مفرطی خود ارزیابی به تعقیب معیارهای آمرانه شخصی و خود تحمیل شده، حداقل در یک حوزه برجسته برخلاف پیام های منفی آن».

مبانی نظری و تاریخی کمال گرایی

می توان گفت که کما گرایی قدمتی به طول یک قرن دارد. و اولین کسانی که به کمال گرایی به عنوان یک موضوع مهم رفتار انسان توجه داشتند فیلسوفان و حکیمان بودند یکی از آنها ژانت (1898) بود که در مورد ایده ها و عقاید تثبیت شده داشتند ویژگی اصلی آنها سخت گیری و دقت بیش از حد بود، از دیگر فیلسوفان قدیمی ایبکتوس (1897) و دوبیز (1907) بودند که بر نگرش افراد که گاهی این عقاید و نگرش های سخت گیرانه می باشد و منجر به کمال گرایی انسان می شود توجه داشتند (به نقل از اگان، 2005).

الف) زیگموند فروید فروید بنیانگذار مکتب روان کاوی معتقد است که کمال گرایی و وسواس فکری و عملی ناشی از تثبیت در مرحله مقعدی زندگی کودک حدودا از 18 ماهگی شروع می شود و برای کودک، مقعد، نگهداری و دفع ادرار و مدفوع منبع لذت است همچنین شروع تجربه، جدایی و استقلال در این دوره همه شرایطی را ایجاد می کند که بین کودک و والدین تعارض و درگیری برای آموزش و توالت از یک سو و استقلال و وابستگی از سوی دیگر کودک را با مادر ی عصبانی روبه رو می کند. نتیجتا کودک حالتی از عشق و تنفر پیدا کرده و این قضیه زمینه شک و تردید بود. و کمال گرایی برای کودک فراهم می کند. از نگاه دیگر فروید کمال گرایی را نتیجه فراخود سخت گیر و تنبیه کننده که نیازمند رفتار و منش اخلاقی برتر در تمامی زمینه های زندگی است می دانست(به نقل از اگان، 2005). به عبارت دیگر، به عقیده فروید(1959-1926)، زمانی که فرامن سخگیر، فرد را برای پیشرفت و رفتار عالی تحت فشار قرار می دهد، میل به کمال گرایی در فرد ظاهر می شود(به نقل از هیل و همکاران، 1997).

فراخود که مرحله سوم شخصیت در نظریه ساختار شخصیتی فروید می باشد و از 5-4 سالگی در کودکان شکل می گیرد. بیان درونی ارزش ها اخلاقی والدین و اجتماع کودک است. کوشش فراخود بیش تر برای رسیدن به آرمان ها و کمال است تا واقعیت (به نقل از اگان، 2005). ب) آلفرد آدلر آدلر در سال های (1927-1926) به اهمیت کمال گرایی در روان رنجورهایی پی برد. او در اخر نوشته های خود تلاش برای کمال طلبی را یکی از پاسخ های اساسی انسان به احساس حقارت و خود کم بینی می دانست. به عقیده آدلر چهار روش برای مقابله با حقارت و ضعف وجود دارد:

1. بعضی ها ضعف های خود را بطور واقع بینانه می پذیرند و به اندازه توانایی های خود تلاش می کنند تا آن ضعف را برطرف کنند.

2. عده ای تسلیم ضعف های خود می شوند و آن را بزرگتر از واقعیت می پندارند.

3. برخی دیگر با ضعف های خود را از طریق انتقام از دیگران و شرایط برخورد می کنند.

4. عده ای دیگر ضعف های خود را انکار می کنند و به صورت افراطی بیش از توانایی و ظرفیت خود سعی در جبران آن می نمایند و اهداف عالی و شاید دست نیافتنی برای خود تعیین می کند (به نقل از اگان، 2005).

به نظر آدلر فقط هدف نهایی، برتری یا کمال می تواند شخصیت و رفتار خود را تبیین کند، ولی تلاش برای دستیابی به ان در شکل روان رنجور می تواند گرایش به قدرت و کنترل دیگران خود نمایی کند ولی در شکل بهنجار می تواند به صورت نیرو محرکه ای جهت ارتقا به سوی اتحاد و کمال باشد ( شولتز و شولتز، 2005؛ ترجمه سید محمدی، 1386).

ج) هری استاک سالیوان سالیوان یکی از روان کاوان و روان تحلیل گران فروید معتقد بود که کمال گرایی به واسطه عدم اعتماد و ایمنی در خانواده است. که در ان عشق و صمیمیت در روابط بین فردی خانواده کمترین جایگاه را دارد. او معتقد است خانواده ای که در آن سردرگمی و هرج و مرج در روابط وجود دارد کودک ممکن است در زندگی شخصی و اجتماعی خود حساسیت زیاد نشان داده و برای و برای مقابله با هرج و مرج و سردرگمی در زندگی و دنیای اطراف خود به شک و تردید و نظم و انضباط بیش از حد روی آورد و کمال گرایی را پیشه کند (به نقل از اگان، 2005). د) آلبرت الیس آلبرت الیس (1957؛ به نقل از اگان ، 2005) کمال گراها را افرادی توصیف کرد که هدف اصلی و اساسی آنها در زندگی پیشرفت و موفقیت است و بی کفایتی در هر چیزی و به هر مقدار نشانگر فردی بی ارزش و بی کفایت است. الیس در نوشته های خود در زمینه درمان عقلانی عاطفی خود مجددا کمال گرایی را بعنوان یکی از باورهای غیر منطقی را که با کمال گرایی ارتباط بیشتری دارد مطرح کرد که در جا سه مورد اساسی آن پرداخته می شود:

1. از اینکه برای مشکلات انسان همیشه یک راه حل دقیق، درست و کامل وجود دارد و نهایت مصیبت و بدبختی است نتوان به این راه حل درست دست یافت.

2. اعتقاد به اینکه لازمه احساس ارزشمندی وجود حداکثر لیاقت به کمال و فعالیت شدید است.

3. اعتقاد فرد به اینکه اگر وقایع و حوادث آن طور نباشد که او می خواهد نهایت ناراحتی و بیچارگی به بار می آورد و فاجع آمیز خواهد بود (شفیع آبادی و ناصری،1377).

ه) کارل راجرز به عقیده راجرز (1969) فرد کامل کسی است که رابطه تنگاتنگی با فرآیند ارزش گذاری ارگانیزمی دارد و به رهنمودهای درونی خود اعتماد می کند. همخوانی لازم را دارد. نسبت به تجربه ها گشوده است و آنها را به همان صورت که هستند می پذیرد و به صورت تحریف نشده و صادقانه ابراز می کند اما زمانی که شرایط ارزش در دوران کودکی حاکم می شود یعنی روابط و محبت والدین مشروط می گردد و والدین پیوسته فرزندشان را به بهتر بودن ترغیب می کنند فرزند آنها هرگز احساس رضایت نمی کند زیرا رفتارهای او هرگز معیارهای والدین را به قدر کافی برای تایید و محبت برآورده نمی کند در نتیجه این کودکان همواره به دنبال اجتناب از اشتباهات خود هستند. لذا معیارهای سخت والدین به صورت انتقاد از خود وسیله ای برای تنبیه کردن خود در می آید.

از طرفی انتظارات فرهنگی که بر معیارهای مردانگی، اتکا به نفس، کنترل هیجان، و برتری بی حد و حصر تاکید دارد. شرایط ارزش اجتماعی را که کمال گرایی و یا به عبارتی کمال گرایی روان رنجور مشخصه آن است و درست مخالف ارزش گذاری ارگانیزمی است نمایان می سازد(به نقل از ریو، 2005؛ ترجمه سید محمدی، 1385). 

ابعاد کمال گرایی

الف) دیدگاه کمال گرایی هماچک

نخستین بار هماچک (1987) در تعریف خود دو بعد برای کمال گرایی مطرح کرد. او معتقد بود دو نوع کمال گرایی وجود دارد: کمال گرایی بهنجار و نابهنجار.

کمال گرایی بهنجار؛کمال گرایی بهنجار وضعیتی است که رسیدن به رضایت برای فرد کاملا معمول و دست یافتنی است. هماچک کمال گرایان بهنجار را کسانی می دانست که حس واقعی رضایت از کار را از تلاش سخت به دست می آورند و زمانی که شرایط اجازه دهد، آنها نیز به خودشان اجازه می دهند تا کمتر دقیق باشند، در حقیقت، هماچک معتقد بود که کمال گرای بهنجار از تلاش و رقابت برای برتری و کمال لذت می برد و در عین حال، محدودیت های شخصی را به رسمیت می شناسند(سیگل و شولر ، 2000).

کمال گرایی نابهنجار؛کمال گرایی نابهنجار وضعیتی است که رسیدن از طریق عملکرد، کاملا دور از دسترس است. کمال گرایان نابهنجار افرادی هستند که نمی توانند احساسات کمال گرایانه را ارضا کنند چرا که از دیدگاه خود هیچ وقت کاری را خوب انجام نداده اند(سیگل و شولر، 2000).

ب) دیدگاه کمال گرایی تری شورت و همکاران

تری شورت ، اونز ، اسلید و دیویی (1995) براساس تقسیم بندی بهنجار-نابهنجار هماچک از کمال گرایی، در چهارچوب یک مدل نظری، دو نو ع کمال گرایی مثبت و منفی را متمایز کردند. نوع اول آن کمال گرایی مثبت یا انطباقی است که در آن فرد استانداردهای شخصی سطح بالا، اما قابل دسترس، گرایش به نظم و سازماندهی در امور، احساس رضایت مندی از عملکرد خود، جستجو برای تعالی در امور و انگیزش برای رسیدن به پاداش های مثبت را دارد (استوبر ، کمپ و کئوگ ، 2008).

در نوع دوم که کمال گرایی منفی یا غیر انطباقی نامیده می شود، فرد با استاندارد های سطح بالا و غیر واقع بینانه، نگرانی مفرط درباره اشتباهات و نقایص شخصی، ادراک فشار زیاد از محیط برای کامل بودن، ادراک فاصله زیاد بین عملکرد شخصی و استاندارد ها و شک و تردید اجبارگونه در امور و پرهیز از عواقب کارکردهای شخصی مواجه است. این بعد با شاخص های ناسازگاری، مانند عاطفه منفی، همبستگی مثبت دارد (هریس ، پیر و مک ، 2008).

ج) دیدگاه کمال گرایی هویت و فلت

هویت و فلت (1991) با نظر به کمال گرایی در بارفتار اجتماعی سه بعد کمال گرایی خود محور، کمال گرایی دیگر محور، و کمال گرایی جامعه محور را متمایز کرده اند.

کمال گرایی خود محور: کمال گرایی خود محورعبارت است از گرایش به تعیین معیارهای غیر واقع بینانه برای خود و خود بررسی زیاد با تمرکز بر نقص ها و شکست ها (کورش نیا و لطیفیان، 1390).در اینجا به معیارهای سطح بالا و نیاز به کامل بودن توجه می شود و تمرکز این نوع کمال گرایی بر همین موارد است. وقتی افراد نمی توانند به این معیارها برسند، به شدت انتقاد می کنند و خشم و ناکامی بسیاری را متحمل می شوند (گیلبرت، 1951؛ ترجمه جمالفر، 1386). علاوه بر آن، در این بعد کمال گرایی افراد دارای انگیزه قوی برای کمال، معیارهای بالای غیر واقعی، کوشش اجباری و دارای تفکر همه و هیچ در رابطه با نتایج به شکل موفقیت های تمام و یا شکست های تام می باشند. این افراد بر عیب های گذشته خود تمرکز می کنند و معیارهای شخصی غیر واقعی را در سرتاسر حوزه رفتاری خود فراگیر می سازند (فلت و هویت، 1991).

کمال گرایی دیگر محور: کمال گرایی دیگر محور بیانگر تمایل به داشتن انتظارات افراطی و ارزشیابی انتقادی از دیگران است(هویت و فلت، 1991). به عبارت دیگر، در این نوع کمال گرایی، افراد معیارهای سطح بالایی را از دیگران می طلبند. چنین افرادی اگر ببینند دیگران نمی توانند خوب عمل کنند و به معیارهای تعیین شده برسند، از دست آنها خشمگین می شوند. افراد دیگر کمال گرا اغلب بیش از توجه به این نکته که دیگران چقدر خوب هستند و چه نکات مثبتی دارند، بیشتر در جستجوی این هستند که آنها تا چه حد از معیارها فاصله دارند(گیلبرت، 1951؛ ترجمه جمالفر، 1386).

کمال گرایی جامعه محور:در این حالت، افراد معتقدند که دیگران معیارهای سطح بالایی را از آنها دارند و اگر نتوانند به این معیارها برسند، طرد خواهند شد یا شرمنده و خجالت زده می شوند(گیلبرت، 1951؛ ترجمه جمالفر، 1386). به عبارت دیگر کمال گرایی جامعه مدار به معنای نیاز به برآورده کردن معیارها و انتظارات افراد با اهمیت برای شخص به منظور به دست آوردن تایید آنهاست (کورش نیا و لطیفیان، 1390). چون این معیارهای افراطی از طرف دیگران به عنوان معیارهای تحمیل شده بیرونی تجربه می شوند؛ این احساس در فرد به وجود می آید که کنترل نشدنی است و به احساس شکست، اضطراب، خشم، درماندگی، و ناامیدی می انجامد و به تفکرات خود کشی و افسردگی مربوط می شوند 0هویت و فلت، 1991).

د) دیدگاه کمال گرایی فراست و همکاران

در مقایسه با دیگر کارهای انجام شده در زمینه کمال گرایی، فراست و همکاران (1990) با معرفی کمال گرایی در قالب یک سازه شش بعدی به ارائه تصویری روشن و دقیق از آن و تبیین انواع سازگارانه و ناسازگارانه این سازه کمک شایان توجهی کرده اند. ابعاد شش گانه کمال گرایی به باور فراست و همکارانش عبارت هستند از «تعیین معیارهای شخصی سطح بالا»، « نگرانی بیش از حد درباره اشتباه کردن»، ادراک انتظارات زیاد والدین»، ادراک انتقادات زیاد والدین»، شک و تردید درباره کیفیت عمل» و ترجیح نظم و ترتیب و سازمان دهی». بعد «تعیین معیارهای سطح بالا» عبارت است از تعیین ملاک های بسیار سطح بالا برای خود و دادن اهمیت بیش از حد به آن ها در ارزیابی خویشتن.بعد «نگرانی درباره اشتباهات» شامل واکنش های منفی فرد نسبت به اشتباهات خویش، گرایش او به تعبیر آن ها به شکست و تمایل به این باور است که فرد بعد از شکست، احترام دیگران را از دست خواهد داد. بعد « ادراک انتظارات والدین» تمایل فرد به این باور است که والدین او اهداف بسیار سطح بالایی برای او تعیین کرده اند. بعد «ادراک انتقادات زیاد والدین» تمایل فرد به این باور است که والدین او بسیار انتقاد کننده هستند. بعد «شک و تردید درباره کیفیت عمل» تمایل به این فکر است که برنامه ها در حد رضایت و به طور کامل انجام نشده اند. بعد«ترجیح نظم و ترتیب و سازماندهی» تاکید فرد بر اهمیت ترجیح نظم و ترتیب را نشان می دهد (کورش نیا و لطیفیان، 1390).

ه) دیدگاه کمال گرایی هیل و همکاران

هیل و همکاران (2004) رویکرد جدیدی نسبت به کمال گرایی ارایه کردند که اغلب رویکردهای پیشین را پوشش می دهد. در این رویکرد کمال گرایی دارای هشت بعد می باشد که جنبه های مثبت و منفی کمال گرایی را تشکیل می دهند.

ابعاد هشت گانه کمال گرایی عبارتند از:

1. تمرکز بر اشتباهات؛ پریشانی و نگرانی از اشتباه کردن. 2. معیارهای بالا برای دیگران؛ انتظار عملکرد کامل و درست از دیگران. 3. نیاز به تایید؛ تمایل به جستجو تایید و توجه از سوی دیگران و حساسیت نسبت به انتقاد. 4. نظم و سازمان دهی؛ تمایل به مرتب و منظم بودن. 5. ادراک فشار از سوی والدین؛ احساس نیاز به عملکرد کامل و بی نقص جهت تایید و توجه والدین. 6. هدفمندی؛ برنامه ریزی قبلی و تعمق در تصمیم گیری ها و پرهیز از عملکرد تکانشی. 7. نشخوار فکر؛ تفکر وسواس گونه و مداوم درباره اشتباهات گذشته و اعمالی که کامل نبوده اند یا درباره اشتباهاتی که در اینده رخ خواهند داد. 8. تلاش برای عالی بودن؛ تمایل به کسب نتایج کامل و دستیابی به معیارهای بالا و عالی. این مقیاس در مقایسه با مقیاس های چندبعدی دیگر (نظیر مقیاس های تهیه شده به وسیله هویت و همکاران و فراست و همکاران) بین جنبه های سازگار و ناسازگار کمال گرایی تمایز روشن تری قائل است (جمشیدی، چاری، حقیقت، و رزمی، 1387).

عوامل نگهدارنده کمال گرایی

از نظر شافارن و همکاران (2002) تعدادی فرایند که از آسیب شناسی روانی مرکزی نشات می گیرند در باقی ماندن کمال گرایی سهمی اند. این عوامل عبارتند از:

1. آسیب شناسی روانی مرکزی و ترس از شکست: در افراد کمال گرا هرگونه شکست در قلمرو مربوطه شان منجر به خود انتقادگری شده و باعث پایداری دید منفی آنها از خودشان می شود. این شکست ها همچنین باعث می شود که این افراد برای رسیدن به اهداف شان بیشتر تلاش کنند. یا خود باعث شدیدتر شدن وابستگی فرد کمال گرا به اهداف می شود.

2. وضع اهدافی که دو قطبی هستند: افراد مدل گرا معیارهایشان را درونی و در قالب قوانین عملیاتی می کنند.

3. نیاز به خود کنترلی: خود کنترلی، پایه و اساس تعقیب اهداف در کمال گرایان است لازمه آن محدود کردن فعالیت های لذت بخش است که مستقیما به تعقیب اهداف مربوط نمی شوند. در واقع اجتناب از هر گونه آزاد گذاری محسوب می شود.

4. ارزیابی عملکرد: زمانی معیارها وضع شدند، عملکرد در قلمرو مربوطه بارها و بارها به شدت ارزیابی می شود. در این زمینه نه تنها دسترسی به اهداف تعیین شده در نظر گرفته می شود بلکه تلاش فرد برای رسیدن به این اهداف هم مد نظر است.

5. شکست در دست یابی به معیارها: افراد مبتلا به کمال گرایی بالینی، معیارها و عملکردشان را به طریق سو گیرانه ارزیابی می کنند. این چنین سو گیری هایی شامل تجربه انتخابی به «شکست» و کم اهمیت شمردن «موفقیت» می شود. این سوء گیری ها همچنین موجب می شود که فرد اهمیت بیشتری برای اشتباهات حقیقی یا درک شده در عملکرد خود قایل شود و کمتر به بخش های بدون آشمار کارش ، توجه کنند. همچنین این سوء گیری ها با تعقیب معیارها در ارتباط است.

6. دسترسی موفقیت آمیز به معیارها: گاهی اوقات کمال گرایان بالینی موفق می شوند که به اهداف خود دست یابند. این موفقیت دو پیامد دارد. اول اینکه به طور موقتی باعث بهبود در خود ارزشیابی می شود و به عنوان یک تقویت کننده برای تعقیب معیارها عمل می کند. دوم آنکه این معیارها به سرعت به این دلیل که بسیار سطح پایین بوده اند، دوباره مورد ارزیابی قرار می گیرند. اگر معیارها قابل دسترسی باشند آنگاه به عنوان معیارهایی که به اندازه کافی آمرانه نبوده اند، در نظر گرفته می شوند. نتیجه وضع مجدد معیارها این است که احتمال شکست فرد بالا می رود، بنابراین خود انتقادگری احتمالا پابرجا خواهد ماند (شافران و همکاران، 2002).

خرید و دانلود فوری این فایل

قیمت : 39000 تومان





فروش ویژه پنج فایل دلخواه

آیا فایل های بیشتری نیاز دارید؟ ... آیا تخفیف می خواهید؟ ...

با پرداخت حق اشتراک به مبلغ 64000 تومان فایل های دلخواه خود را از این سایت دانلود کنید.

با پرداخت 64000 تومان حق اشتراک: تعداد 5 فایل دلخواه خود را از بین همه فایل های سایت انتخاب و دانلود کنید:

 

فایل های سایت عبارتند از:

 فایل مبانی نظری روانشناسی و مدیریت و... با لیست منابع

فایل مقالات پیشینه تحقیق با لیست منابع

فایل word مقالات بیان مسئله با لیست منابع

فایل word پروپوزال های باکیفیت و عالی با لیست منابع (عنوان همه پروپوزال ها)

و فایل های پاورپوینت و ...

فایل های تعریف مفهومی و عملیاتی متغیرها

 برای خرید حق اشتراک کلیک کنید...


نکته مهم: با خرید حق اشتراک تا یکسال فرصت دارید با ارسال شماره تراکنش به ایمیل زیر ده فایل را دریافت کنید.

اگر مشکلی در دریافت فایل داشتید ایمیل بزنید:

iranprojhe@gmail.com

یا در ایتا پیام بدین. ارسال مستقیم پیام در ایتا

کد فایل را حتما بفرستید

یا