موارد استفاده : منبع کمکی انجام پژوهش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 57 صفحه
شماره فایل 693
صاحب نظر ديگر در زمينه سرمايه اجتماعي، فرانسيس فوکوياما است. فوکوياما بر وجود هنجارها و ارزشهاي غير رسمي در يک گروه تاکيد مي کند. تعريف او از سرمايه اجتماعي چنين است «سرمايه اجتماعي را به سادگي مي توان به عنوان مجموعه معيني از هنجارها يا ارزشهاي غير رسمي تعريف کرد که اعضاي گروهي که همکاري و تعاون ميانشان مجاز است، در آن سهيم هستند. مشارکت در ارزشها و هنجارها به خودي خود باعث توليد سرمايه اجتماعي نمي گردد، زيرا که اين ارزشها ممکن است ارزشهاي منفي باشد»(فوکوياما، 1379 :11).
از نظر فوکوياما هنجارهاي تشکيل دهنده سرمايه اجتماعي مي توانند از هنجار روابط متقابل دو دوست گرفته تا آموزه هاي پيچيده اي را در برگيرند. اين هنجارها بايد در روابط بالفعل آدميان به طور عيني مصداق يابند.مباحث و مطالعات فوکوياما پيرامون سرمايه اجتماعي نيز مانند پوتنام در سطح کلان دنبال شده است. او سرمايه اجتماعي را در سطح کشورها و در ارتباط با رشد و توسعه اقتصادي آنها مورد بررسي قرار داده است . فوکوياما مانند پوتنام هنجارهاي همياري را شالوده سرمايه اجتماعي معرفي مي کند و همچنين وي مفهوم شبکه را در ارتباط با سرمايه اقتصادي مطرح مي کند: « از ديدگاه سرمايه اجتماعي، شبکه به عنوان نوعي سازمان رسمي به تعريف در نيامده، بلکه به صورت يک ارتباط اخلاقي مبتني بر اعتماد تعريف مي شود.
شبکه گروهي از عاملان منفردي است که در هنجارها يا ارزش ها ي فراتر از ارزشها و هنجارهاي لازم براي داد وستد هاي متداول بازار مشترک هستند. هنجارها و ارزشهايي که در اين تعريف جاي مي گيرند از هنجار ساده دو سويه مشترک بين دو دوست گرفته، تا نظامهاي ارزشي پيچيده که مذاهب سازمان يافته ايجاد کرده اند، ادامه مي يابد(همان :69).
فوکوياما شبکه را يک سازمان هموار مي نامد که با سازمان مبتني بر سلسله مراتب متفاوت است،چرا که درآن مقررات بوروکراتيک واقتداررسمي با هنجارهاي غيررسمي مشترک که در ميان اعضا دروني شده است، جايگزين مي شود (همان:71). فوکوياما ضمن تائيد اهميت خانواده به مثابه شکلي از سرمايه اجتماعي، به جوامعي اشاره دارد که در آنها توازني ميان مناسبات خانوادگي و مناسبات غير خانوادگي وجود نداشته و بر مناسبات خانوادگي به زيان ديگر مناسبات اجتماعي تاکيد ميشود.
با اين حال خانواده نوع مهمي از سرمايه اجتماعي به شمار مي آيد که از نظر فوکوياما زوال آن در جامعه آمريکا به اشکال گوناگون بر کاهش سرمايه اجتماعي در آن جامعه موثر بوده است. افزايش جرم و جنايت، خودکشي، الکليسم، مصرف مواد مخدر و فرزندان نامشروع از يک سو و کاهش مشارکت هاي مدني و کاهش اعتماد از سوي ديگر نتيجه زوال خانواده و از نشانه هاي فروپاشي بزرگ به زعم فوکوياما مي باشد. (توسلي، 1384 : 23-22).
او برخلاف ديگر نظريهپردازي سرمايه اجتماعي صرفاً بر خصلت جمعي سرمايه اجتماعي تاکيد مي نمايد و کارکردسرمايه اجتماعي را بازدهي سرمايه در سطح جامعه مي داند و معتقد است که ميزان بالاي اعتماد در يک جامعه موجب پيدايش اقتصادي کارآتر مي شود، چرا که باعث حذف يا کاهش هزينه هاي مربوط به چانه زني و مراقبت براي اجراي مفاد قراردادهاي اقتصاد ميگردد. او همچنين کارکرد ديگر سرمايه اجتماعي در سطح کلان را تقويت دموکراسي پايدار از طريق تقويت جامعه مدني مي داند: « جامعه مدني که در سالهاي اخير به طور قابل توجهي کانون توجه نظريه پردازي هاي مردم سالاري بوده است، در مقياس وسيعي محصول سرمايه اجتماعي است.» (همان :23).
در زمینه سرمایه اجتماعی، فوکویاما تأکید می کند که برای شناخت چگونگی انجام این کار باید به طور منظم تر به مسئله سرمایه اجتماعی پرداخت و منشأ خاستگاه های سرمایه اجتماعی را مورد بررسی قرار داد.او با قراردادن نظریه بازی در چشم اندازی دقیق ، منابع ایجاد کننده سرمایه اجتماعی را این گونه تعریف می کند.
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.