موارد استفاده : منبع کمکی انجام پژوهش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 41 صفحه
شماره فایل 708
هرچند سطوح مطلق رضایت شغلی را با احتیاط باید مورد تعبیر و تفسیر قرارداد، سطوح نسبی آن در رابطه با شرایطی که موجب افزایش یا کاهش رضایتمندی میشود، حاوی اطلاعات مفیدی است سطوح نسبی هنگامی موردبحث قرار میگیرند که گزارشهای پژوهشی به مقایسه رضایتمندی شغلی دو یا چند گروه یا شرایط رفتاری گوناگون میپردازند. عواملی را که بر رضایتمندی شغلی تأثیر میکنند میتوان به عوامل درونی، محتوایی یعنی عواملی که جزء ذات کار محسوب میشوند و عوامل زمینه، بیرونی تقسیم کرد.
عوامل زمینه بهنوبه خود به شرایط کاری یا موقعیتهای غیرشخصی کار و مناسبتهای بین شخصی در کار تقسیم میشوند. ـ ماهیت کار : پژوهشها نشان دادهاند که صفات و خصوصیت کار با رضایتمندی شغلی مرتبط است. احتمالاً اساسیترین صفت در اینجا آن است که کار برای فرد موردنظر باید ازنظر شخصی جالب و معنیدار باشد. بهوضوح این ویژه سازی رضایتمندی از کار، آن را تابع طیف وسیعی از تفاوتهای فردی میکند، لذا برای افرادی با مجموعه ارزشها، تواناییها و زمینهها، میتوان نوع خاص کاری را پیدا کرد که ازنظر شخصی جالب باشد، درحالیکه برای افراد دیگر با مجموع ارزشها، تواناییهای متفاوت، همان کار کاملاً بیمعنی جلوه میکند. یکی از جنبههای عینیتر، معنیداری و اهمیت تکلیف یعنی اثر کار بر زندگی دیگر مردم است.
برای نمونه، کارگری که بالهای هواپیما را تمیز میکند، بیش از کسی است که به کار تمیز کردن کانتینرهای آشغال میپردازد، اهمیت شغلی دارد و لذا احساس رضایتمندی بیشتر نیز میکند محتوای شغل دارای دو جنبه است: یکی محدوده شغل است که شامل میزان مسئولیت، اقدامات کاری و بازخور است. هر چه این عوامل وسیعتر باشد باعث افزایش حیطه شغلی میشود که آن نیز بهنوبه خود رضایت شغلی را فراهم میآورد دومین جنبه عبارت است از تنوع کاری. تحقیقات نشان میدهد که تنوع کاری متوسط مؤثرتر است.
تنوع وسیعتر باعث ابهام و استرس میشود و از طرف دیگر تنوع کم نیز باعث یکنواختی و خستگی میشود که نهایتاً منجر به عدم رضایت شغلی میگردد. نقش همواره از سوی کارکنان مورد اجتناب قرار گرفته است؛ زیرا اگر کارکنان کاری که انجام می¬دهند و انتظاری که از آنها میرود را نشناسند، موجبات ناخشنودی آنها فراهم میگردد (مقیمی، 1377).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.