موارد استفاده : منبع کمکی انجام پژوهش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 41 صفحه
شماره فایل 837
این شاخه شامل مهارتهایی از قبیل ادراک و ارزیابی دقیق هیجانها در خود و دیگران، شناسایی و تمایز هیجانهای مختلف و ابراز مناسب کلامی و غیرکلامی هیجانها میباشد (3). این مهارت درباره توانایی پی بردن به وجود هیجان در خود و دیگران و نیز در محرکهای دیگر از جمله در اشیاء، هنر، افسانهها و موسیقی است. توانایی پی بردن شخص به هیجانهای خود و شناخت چگونگی جریان احساس در دیگران نیازمند توجه به سرنخهای گوناگون داخلی و خارجی و تحلیل ارتباط کلامی و غیرکلامی هر دو در خود و در دیگران است. خودآگاهی هیجانی در عین حال میتواند به پیش بینی هیجانها در شرایط و اوضاع و احوال گوناگون کمک نموده و رفتار شخص را هدایت کند(49).
اصلیترین و بنیادیترین مهارتی که به هوش هیجانی کمک میکند توانایی شناخت دقیق حالات هیجانی است. ناتوانی در تشخیص و شناخت یک هیجان یا ناتوانی در شناخت تفاوت یک هیجان از هیجان دیگر باعث میشود تا مهارتهای دیگر بدون استفاده و نامفید واقع شوند. توانایی شناخت دقیق نامگذاریها و توصیف هیجانها عامل اصلی و پیش شرط برای همه استفادههای پیشرفتهتر از هیجانهاست (51). خودآگاهی، تشخیص هر احساسی به همانگونه که بروز مینماید. توانایی نظارت بر احساسات در هر لحظه برای بدست آوردن بینش روانشناختی و ادراک خویشتن. ناتوانی در تشخیص احساسات راستین، ما را سر درگم میکند. افرادی که در مورد احساسات خود اطمینان و قطعیت دارند، بهتر میتوانند زندگی خود را هدایت کنند (21).
از مهارتهای این شاخه، دو ویژگی اساسی که نقش حیاتی در زندگی هیجانی دارند، استنباط می شود: خودآگاهی و همدلی. خودآگاهی به معنای شناسایی حالتهای هیجانی خود به همان صورتی که حادث میشوند و توانایی تفکر و نظارت لحظه به لحظه و مداوم بر آنهاست. آگاهی از هیجانات، اساسیترین عامل در قابلیتهای هیجانی است که دانش ما را در مورد خود افزایش میدهد و موجب سازگاری اثر بخش میشود(52). یکی از معانی همدلی مشارکت هیجانی در انسان است. همدلی در این حوزه به طور کلی توانایی درک احساسات دیگران و تجربه دوباره آنها توسط خود است. همدلی نیز ریشه در خودآگاهی دارد، به این معنی که هرچه ما به احساسات خودمان آگاه تر باشیم ، در دریافت احساسات دیگران ماهرتر خواهیم بود (53)
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.