شناخت شیوه های مقابله می تواند در پیشگیری و همچنین در درمان اختلال ها کاربرد داشته باشد. اقدامات پیشگیرانه در دوران نوجوانی و حتی کودکی از طریق آموزش روش های مقابله می تواند افراد را در مواجهه با مسائل و مشکلات یاری دهد.
شناخت شیوه های مقابله می تواند در پیشگیری و همچنین در درمان اختلال ها کاربرد داشته باشد. اقدامات پیشگیرانه در دوران نوجوانی و حتی کودکی از طریق آموزش روش های مقابله می تواند افراد را در مواجهه با مسائل و مشکلات یاری دهد. یکی از روش های موثر در ارتقای توانایی کودکان و نوجوانان در مقابله با منابع استرس، آموزش مهارت های حل مسئله است. منبع مداخلات درمانی نیز می تواند عوامل تنش زا و تقویت مقاومت شخص (از قبیل منابع و فرایندهای مقابله) را هدف قرار دهد (خدایاری فرد و پرند، 1390).
برای تعیین شیوه مطلوب مقابله با استرس، نمی توان راهبرد یگانه ای را ارائه داد، بلکه، باید انعطاف کافی وجود داشته باشد و به تناسب ارزیابی از موقعیت و ویژگی های فردی به انتخاب موثرترین شیوه مقابله مبادرت ورزید. در موقعیت های مهار شدنی و چالش پذیر فرایندهای مقابله گرایشی بیش از همه موثر واقع می شوند.
اما در شرایطی که نمی توان موقعیت را تغییر داد، فرایندهای مقابله اجتنابی کار آمد ترند (خدایاری فرد و پرند، 1390).
انجام فعالیت های جایگزین، در موقعیت هایی که عامل تنش زا تغییر پذیر است، می تواند منابع جدید ارضا را در اختیار شخص قرار داده و سازش یافتگی وی را افزایش داد. لیکن همین فعالیت ها در موقعیت های مهار شدنی که شخص می تواند طی آن عمل سازنده اختیار کند، ممکن است نیروی شخص را در مسیر انحرافی که به حل مسئله منتهی نمی شود به جریان اندازد و موجب ایجاد احساس گناه و شکست گردد (خدایاری فرد و پرند، 1390).
23