رفتار شهروندي شکل دهنده سرمايه اجتماعي است و سرمايه اجتماعي همانند شکل هاي ديگر سرمايه (مثل منابع فيزيکي يا انساني) يک دارايي با ارزش است که عملکرد سازمان را ارتقا مي دهد ( پاترسون و همکاران ، 2006 ؛ به نقل از اردستانی و همکاران ، 1392 ).
نتایج پژوهش (نیلسون و کوپر ، 2001) نشان داد که رفتار شهروندی سازمانی تیمی، با عملکرد درجه بندی شده توسط مشتری همبستگی مثبتی داشت. همچنین رفتار شهروندی سازمانی مرتبط با مشتری با عملکرد مرتبط با مشتری همبستگی مثبت و معناداری داشت.
در پژوهشی که توسط ونگ و لاو (2002) با هدف بررسی اثرات هوش هیجانی رهبران و پیروان بر رفتار مدنی سازمانی، عملکرد شغلی و نگرش شغلی آنها انجام شد، یافته ها نشان دادند که هوش هیجانی پیروان عملکرد شغلی و رضایت شغلی آنها را تحت تاثیر میدهد، در حالی که هوش هیجانی رهبران رضایت شغلی و رفتار مدنی سازمانی آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. همچنین در مورد پیروان، اثرات تعاملی فرض شده بین هوش هیجانی و کار هیجانی بر عملکرد شغلی، تعهد سازمانی و نیت ترک شغل تایید شد. پودساکف، آهیرن و مکنزی ،1997؛ به نقل از اسپکتور(2000)
در پژوهش خود روی 40 گروه کاری در کارخانة کاغذ دریافتند، که سطوح بالاتری از رفتار شهروندی سازمانی اعضای گروه، با بهره وری کل بالاتر و نقصهای کمتر رابطه داشت. در پژوهشی که توسط مکنزی، پودساکف و فیتر (1991؛ به نقل از اسپکتور، 2000) انجام شد، نتایج نشان داد که رابطة اندکی بین عملکرد فروش عینی و رفتار شهروندی سازمانی وجود دارد.
تحقیقی که در رابطه با تحقق اهداف و کسب مزیت رقابتی توسط سرمایه های انسانی در سازمانهای خدماتی تهران توسط قاسمی (1392) انجام شده ، نشان داده شده است که در فرضیه ای علّی ، رفتار شهروندی سازمانی بر عملکرد شغلی تأثیر داشته که در سطح اطمینان 95 درصد تأیید شده است .
چاوشی و هاشمی ( 1392 ) در پژوهشی دریافتند که اثرات رفتار شهروندی سازمانی در افزایش عملکرد کارکنان سازمان تأثیر دارد و میتوان برای بهره گیری از مزایای رفتارهای فرانقش در سازمان و متعاقباً عملکرد کارکنان به تقویت میانگین رفتار شهروندی سازمانی در بیمارستان پرداخت .
یافته های پژوهش قیتانی و حبیبی پور ( 1392 ) نشان داد که سرمایه گذاری در سرمایه اجتماعی بر تعهد سازمانی ، تعهد به کیفیت خدمات ، عملکرد شغلی تأثیر مثبت و معنا داری دارد ؛ در حالیکه تأثیر آن بر رفتار شهروندی سازمانی ، منفی و بسیار ضعیف بوده است . همچنین این پژوهش نشان داد که عملکرد شغلی بر رفتار شهروندی سازمانی تأثیر مثبت و معنا داری داشته است .
سلطانی و همکاران(1392) توسط معادلات رگرسیون ، تحلیل مسیر و مدل معادلات ساختاری نشان دادند که حمایت سازمانی ادراک شده و توانمند سازی ، به تنهایی بر عملکرد شغلی تأثیر نمی گذارند. لیکن رفتار شهروندی سازمانی به عنوان متغیر میانجی موثر بین حمایت سازمانی ادراک شده و توانمند سازی روان شناختی ، با عملکرد شغلی است.
حیدری ثانی و همکاران(1392) طی پژوهشی در بین کارکنان دانشگاه ارومیه به این نتیجه دست یافتند که بین عامل جنسیت و عملکرد شغلی ، رابطۀ معنی دار مستقیم وجود دارد(042/0 = P و 167/0- = r ) و توسط آزمون یو من ویتنی نتیجه گرفت که تفاوت معنی داری در میانگین نمرۀ عملکرد شغلی مردان و زنان وجود دارد(013/0 = P) که نتایج توصیفی نشان داده است، زنان نسبت به مردان از میانگین و رتبۀ بهتری در عملکرد شغلی برخوردار بودند.
ادامه دارد...