موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 49 صفحه
شماره فایل : 491 mg
بار-آن ( 1997 )، هوش هیجانی را بر اساس ویژگی های شخصیتی تعریف کرده است. طبق نظریه ی بار-آن ، هوش هیجانی مجموعه ی توانایی ها، استعداد ها و مهارت هایی را شامل می شود که دانش لازم برای برخورد موثر در زندگی را در اختیار فرد قرار می دهد. بار آن، آن چه را که به عنوان توانایی ذهنی تعریف شده است، با دیگر ویژگی ها از قبیل استقلال فردی، حرمت نفس ترکیب می کند (دهکردی،1386،ص30 ) . به عبارت دیگر بار-آن مدلی چند عاملی برای هوش هیجانی تدوین کرده است .
وی معتقد است که هوش هیجانی ، مجموعه ای از توانایی ها ، مهارت هایی است که فرد برای سازگاری مؤثر با محیط و کسب موفقیت در زندگی ، تجهیز می کند . بر اساس دیدگاه بار-آن ، هوش هیجانی دارای پنج طبقه ی کلی و پانزده مؤلفه است که در درون این طبقه ها قرار می گیرند که بر اساس جدول ( 2-6 ) عبارتند از :
جدول 2-6 مدل ترکیبی هوش هیجانی بار-آن الف-هوش هیجانی درون فردی 1-خودآگاهی هیجانی بازشناسی و فهم احساسات خود 2-قاطعیت ابراز احساسات ، عقاید ، تفکرات و دفاع از حقوق شخصی به شیوه ای سازنده 3-حرمت نفس آگاهی ، فهم پذیرش و احترام به خویشتن 4-خود شکوفایی تحقق بخشیدن به احساسات بالقوه خویشتن 5-استقلال خود فرمانی و خود کنترلی در تفکر و عمل شخص و رهایی از وابستگی هیجانی ب-هوش هیجانی بین فردی 1-همدلی توان آگاهی از احساسات دیگران و درک و تحسین آن احساسات 2-مسئولیت پذیری توانایی فرد در معرفی خود به عنوان عضوی مفید و سازنده و دارای حس همکاری در گروه اجتماعی خویش 3-روابط بین فردی توانایی ایجاد و حفظ روابط رضایت بخش متقابل ، نزدیکی عاطفی ، صمیمیت و داد و ستد مهر آمیز ج-هوش هیجانی مقابله با فشار 1-تحمل استرس مقاومت در برابر وقایع نامطلوب و استرس زا 2-کنترل نگاه توانایی مقاومت فرد در برابر تنش ها یا وسوسه ها و کنترل هیجان های خویش د-هوش هیجانی سازگاری 1-حل مساله تشخیص و تعریف مساله و ایجاد راهکارهای موثر 2- آزمون واقعیت ارزیابی و مطابقت میان آنچه به صورت عینی و ذهنی تجربه می شود.
3-انعطاف پذیری تنظیم تفکر و رفتار هنگام تغییر موقعیت و شرایط ادامه جدول ( 2-6 ) مدل ترکیبی هوش هیجانی بار-آن ه-هوش هیجانی خلق عمومی 1-خوش بینی احساس رضایت از زندگی خویشتن ، شاد کردن خود و دیگران 2-نشاط نگاه به جنبه های روشن زندگی و حفظ نگرش مثبت حتی در مواجهه با ناملایمات الف-هوش هیجانی درون فردی : این طبقه از هوش هیجانی ، مؤلفه های آگاهی هیجانی ، حرمت نفس ، قاطعیت ، خودشکوفایی و استقلال را در بر می گیرد(حسینی،1383،ص33 ) . 1)خودآگاهی هیجانی : میزان آگاهی فرد از احساسات را مورد بررسی قرار می دهد و شامل پی بردن با این نکته که فرد چه احساسی دارد و چرا این احساس در وی شکل گرفته است . 2)قاطعیت ( جرأت مندی ) :
توانایی بیان احساسات ، عقاید ، افکار و باورهای خود و دفاع از حقوق خود به شیوه ای مطلوب ، که از خود دارای سه بعد است : توانایی بیان احساسات ( ابراز خشم ، صمیمیت ، احساسات جنسی ) ، توانایی بیان عقاید ( بیان عقاید مخالف و اتخاذ موضع مشخص حتی با از دست دادن امتیاز ) ، توانایی ایستادگی در برابر حقوق خود ( اجازه ندادن به دیگران جهت اذیت کردن فرد و دادن امتیاز ، عدم کم رویی و خجالتی بودن )
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.