براساس تئوریهای انگیزشی "کنترل خود"در دارنده منافع بالقوه زیادی نسبت به کنترلهای بیرونی است:
-سیستم های کنترل درونی ، بیشتر در ارتیاط با کارها و وظایف انعطاف پذیر کاربرد دارند:
در حالی که سیستم های کنترل بیرونی در ارتباط با کارهای غیر وظیفه ای و غیر قابل انعطاف ، مانند کارهای خشک برو کراتیک ، می توانند به کار روند.
-براساس فرضیه ای که از تئوری اسنادی نشات می گیرد ، در افراد این تمایل وجود داردکه رفتار دیگران را به علل درونی نسب دهند:
در حالی که خود آنها در هنگام تحلیل رفتار خود آن را به عوامل ومحرکهای بیرونی نسبت می دهند .
- محققین نشان داده اندکه وقتی پیامدهای عملکردضعیف جدی است ، سرپرستان بیشتر به عمل درونی وتنبیه روی می آورن تا زمانی که پیامدها جدی وحیاتی نباشند .
در نتیجه کنترل مبتنی بر ارزیابی خارجی ممکن است به درک غلط درونی افراد یابدتر از آن منتهی گردد.
-اگر اهداف وارزشهای سازمانی وفردی به طور معقول تشخیص داده شوند :
تاکید بیشتر بر کنترل خود پتانسیل ارتباط اثر بخش بامشکلات راهموار می نماید .
-تاکید بیشتر بر کنترل خود ، به طور بالقوه می تواند عملکرد فردی را توسعه دهد .
هنگامی که یک فرد، نسبت به اداره خود توان پیشنهاد دارد ، به دلیل شدت ارتباط بین رفتار ونتایج ، عملکرد او باید توسعه یابد به دلیل اینکه مشوق ها مبتنی بر خود مدیریتی هستند :
فرد در خود کمتر احساس کنترل خارجی و در نتیجه کاهش انگیزش ذاتی می نماید. در حالی که ارزیابی ها و اداره پیامدهای رفتاری ، از خود فرد نشات بگیرد، پوشش عملکردهای ضعیف با ارئه اطلاعات نادرست ، کمتر به چشم می خورد.
ضعف ومحدودیتهای کنترل مبتنی بر خود :
-اگر کارمندی بتواند عملکرد پاین خود را به محدودیتهای محیطی نسبت دهد. این امر نمی تواند مبنای توسعه عملکرد قرار گیرد.
این پدیده می تواند به عنوان یکی از عومل ضعف خود کنترلی تلقی شود .
-تاکید زیاد بر کنترل خود ، ممکن است به کاهش هماهنگی میان کارکنان و واحدهای کاری منجر شده و مشکلات ویژه ای را به وجود آورد ، ونیز به نوعی هرج ومرج بینجامد .
-لزوما اینگونه نیست همه افراد به خود مختاری در کار یا استقلال کاری نیاز بالایی داشته باشند در نتیجه ممکن است منافع زیادی را در موقعیت های خود کنترلی ، برای خود قائل نباشند.
-"مدیریت"در واقع یک مهارت است که بسیاری از افراد پیش از آنکه در شرایط خود مختاری قرار گیرند ، باید آن را فرا بگیرند. (امیری ، 1383)