قابل استفاده در: مقاله نویسی و انجام پژوهش های علمی
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 103 صفحه
بعد از پرداخت حق اشتراک فایل شماره 217 را دانلود کنید.
آدمی در طول زندگی، تصویری از بدن خود را درونی میکند و تصور و دیدگاه خاصی نسبت به ظاهر بیرونی خود دارد.
این تصویر در روانشناسی «تصویر بدنی» نامیده میشود عامل مهمی است که در بسیاری از تعاملات روزمره و حتی سلامت روان ما نقش دارد.
تصویر بدنی، تصویر ذهنی است که فرد از اندازه، شکل و فرم بدن و به طور کلی ظاهر فیزیکی خود دارد به عبارت دیگر احساسات منفی و مثبتی است که فرد درباره ویژگیها و ساختارها اجزای بدن خود دارد (گرومل و همکاران، ۲۰۰۰).
تصویر بدنی بدان چه فرد واقعا شبیه آن است، یعنی به شکل ظاهری فرد مربوط نمیشود، بلکه به ارتباط ویژه فرد با بدنش مربوط است، بخصوص به باورها، ادراکات، افکار، احساسات، و فعالیتهای فرد که با ظاهر فیزیکی او ارتباط دارد.
تامپسون اشاره میکند سازه ظاهر فیزیکی دربرگیرنده سه مولفه است: مولف ادراکی که به ادراک دقیق اندازه بر میگردد، مولفه ذهنی که به جنبههای نظیر رضایتمندی، توجه و نگرانی، ارزیابی شناختی و اضطراب مربوط میشود.
مولفه رفتاری که به اجتناب از موقعیتها بر میگردد، موقعیتهای که سبب میشود فرد ظاهر فیزکی خود را به عنوان عاملی که مایه شرمندگی است، تجربه کند (ربیعی و همکاران، ۱۳۸۸).
بنابراین تصویر بدن سازهای چند بعدی است که نمایانگر فکر، احساس و رفتار فرد با توجه به ویژگیهای جسمی میباشد (موت ، کش، ۱۹۹۷).و عوامل مختلف زیستی، محیطی و روانشناختی در شکل گیری تصویر بدنی نقش دارند (باقرینژاد و همکاران، ۲۰۱۰).
تصویر تن و نگرش نسبت به ظاهر تحت تأثیر ظاهر جسمانی و عوامل روانشناختی (ادراکی، رشدی )و فرهنگی- اجتماعی قرار میگیرد (سارور و همکاران، ۱۹۹۸) و آن را با توجه به تجربیات بیرونی و درونی از جمله واکنش والدین، بزرگترها، همسالان و به خصوص جنس مخالف کسب و تعدیل میکند. تصویر ذهنی در برگیرنده عقاید، احساسات آگاهانه و غیرآگاهانه در مورد بدن است (عمیدی و همکاران، ۲۰۰۶).
نگرشی است که افراد نسبت به اندام خود دارند و متناسب با آن نگرش به آن واکنش میدهند زیرا براساس این تصور که بخشی از خودانگاره ما را تشکیل میدهد محبوبیت و میزان اهمیت خود را برای دیگران تخمین میزنیم.
برای رسیدن به یک زندگی سالم و رضایت بخش و ایجاد سازگاری با خود و دیگران، داشتن یک تصویر ذهنی واقع بینانه و شایسته ضروری است و چنانچه فرد از لحاظ فیزیکی احساس خوبی نسبت به خودش داشته باشد شانس بیشتری دارد که تصویر بدنی مثبتی نیز داشته باشد اما گاهی استرس و اضطراب، دیدگاههای خود انتقادی یا پایین بودن میزان ارزشمندی فرد بر اینکه چه حسی نسبت به بدن خویش داشته باشد تاثیر میگذارد (استوارت۲۰۰۶ به نقل از حسینی و همکاران، ۱۳۸۹).
جنس مخالف نقش بسیار مهمی در شکل گیری و تحول تصویر بدنی فرد دارد. در این میان جوانان و نوجوانان که به تازگی گرایشی به برقراری ارتباط با جنس مخالف پیدا کردهاند بیش از هر گروه دیگری در معرض این خطر هستند که در حین روابط دوستی خود عزت نفس و تصویر بدنی شان دستخوش تغییر و تحول شود.
ادامه دارد ...