موارد استفاده : منبع کمکی انجام پژوهش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 42 صفحه
شماره فایل 548
بازاریابی سبز، بازاریابی یا ترویج یک محصول مبنی بر عملکرد محیطی یا پیشرفت های وابسته به آن است(الهی و یعقوبی،1390، 169). امروزه محیط زیست به طور فزایندهای به مسألهای حیاتی و بسیار مهم برای همه اقشار مردم چه در جایگاه مشتری و چه در جایگاه تولید كننده تبدیل شده است.
بازاریابی سنتی بیش از حد بر خواستههای مشتریان تاكید میكند و رفاه اجتماعی و مسائل محیط زیستی را به حساب نمیآورد. این مسئله در تمام ابعاد سازمانها وارد شده و بازاریابی را نیز تحت تاثیر قرار داده و منجر به پیدایش مفهوم بازاریابی سبز شده است.
ایران در سالهای اخیر با توجه به بحران مصرف منابع و انرژی، نیازمند توسعه و ترویج بازاریابی محصولاتی است كه سازگاری بیشتری با محیط زیست دارند. از سوی دیگر عدم وجود تحقیقات مناسب پژوهشی و راهكارهای اجرایی مرتبط، لزوم توجه به رفتار مصرف كنندگان خصوصا جوانان كه بیشترین مصرف كنندگان جامعه را تشكیل میدهند، آشكار میسازد. (تندكار، 1387،23).
آلودگیهای زیست محیطی كه در نتیجه تولیدات و مصارف انسانی پدید آمده، از جمله مسائلی هستند كه بارها توسط سازمان های فعال در این زمینه به عنوان تهدیدی برای بشر شناخته شده اند. در این میان برخی از صنایع با به كارگیری اقداماتی، گام های لازم را جهت كاهش اثرات نهایی كه بر محیط زیست می توانند داشته باشند برداشته اند. از جمله این اقدامات بازاریابی سبز یا محیط زیست دوستانه است، یعنی؛ توسعه زیست محیطی و طبیعی فعالیت های بازاریابی، با بكارگیری نقش مسؤولیت پذیری زیست محیطی/ اجتماعی شركت ها به منظور توسعه پایدار(كائو ، 2011،35).
در این راستا شركت باید با اطلاع رسانی اقداماتی كه در زمینه سبز نمودن فعالیت های خود نموده نظر مشتریان را جلب نماید. برای مثال شركت مك دونالد با تبلیغ پیامد اقداماتی كه در جهت كاهش میزان اتلاف در حین فعالیت های بازاریابی انجام داده، سبز نمودن فعالیت های خود را به اطلاع مصرف كنندگان رسانده است. از سوی دیگر از آنجا كه مشكلات زیست محیطی كه مردم با آن ها مواجه هستند، روز به روز در حال افزایش است، باید آگاهی زیست محیطی آن ها ارتقا یابد(رعنایی کردشولی ویاری بوزنجانی،1391،178). زیرا مشتریان برای خرید آگاهانه نیازمند اطلاعات هستند و فقدان اطلاعات می تواند مانع از بكارگیری معیارها و ویژگی های سبز در هنگام تصمیم به خریدشان گردد. در واقع این اطلاعرسانی جنبه كلیدی بازاریابی سبز است و این امر نیز به وضوح مشخص است كه شركت ها نباید مزایای زیست محیطی محصول را تا زمانی كه اعتبار چنین ادعاهایی ثابت شده باشد، بیان نمایند. زیرا ممكن است نتایجی منفی به وجود آورد(پراكاش ، 2002،12).
متأسفانه اکثر مردم معتقدند که بازاریابی سبز منحصراً به ترفیع یا تبلیغ محصولات با ویژگی های محیطی اشاره دارد. کلماتی مانند: بدون فسفات، قابل بازیافت و سازگار با لایه ازون مواردی هستند که اغلب مصرف کنندگان آنها را با بازاریابی سبز مرتبط می دانند. در حالی که این کلمات فقط نشانه هایی از بازاریابی سبز هستند. به طور کلی بازاریابی سبز مفهوم بسیار وسیع تری است که میتواند در کالاهای مصرفی، صنعتی و یا حتی خدمات اعمال شود(دعایی و همکاران، 1385،23).
سالمون و استوارت بازاریابی سبز را چنین تعریف میكنند: یك استراتژی بازاریابی است كه از طریق ایجاد مزایای قابل تشخیص محیطی بر اساس آنچه كه مشتری انتظار آن را دارد از محیط حمایت میكند. انجمن بازاریابی آمریكا در سال 1976 بازاریابی سبز را چنین تعریف میكند: مطالعه جنبههای مثبت و منفی بازاریابی روی آلودگی و كاهش منابع انرژی و سایر منابع. ولی باید بیان نمود كه این تعریف جامع نیست و بایستی تعریف جامعتری را بیان كرد(قلی پور سلیمانی و مجرد کیاسرایی، 1389،24).
چارتر و پولونسکی (1999) بیان کردند که بازاریابی سبز، بازاریابی یا ترویج یک محصول مبنی بر عملکرد محیطی یا پیشرفت های وابسته به آن است. استانتون و فوترل (1987) بازاریابی محیطی یا بازاریابی سبز را به عنوان فعالیتهایی که قصد دارند تا احتیاجات و خواستههای فعلی را با اثر مضر حداقل در محیط جایگزین کنند، تعریف کرده اند(الهی و یعقوبی،1390،169).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.