موارد استفاده : منبع کمکی انجام پژوهش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 89 صفحه
شماره فایل 657
تحول روانی-اجتماعی یکی دیگر از ابعاد تحول انسان است که تغییرات مربوط به شخصیت، هیجانها و روابط با دیگران را در بر میگیرد (وندر زندن، 2001، ترجمۀ گنجی). از مهمترین نظریهپردازان، نظریۀ تحول روانی-اجتماعی میتوان به اریکسون اشاره کرد. نظریۀ اریکسون در زمینۀ روانی-اجتماعی به دلیل برخورداری نسبی از استحکام و جامعیت نظری مورد توجه و امعان نظر قرار گرفته است. از این رو اریکسون یکی از چهرههای سرشناس نظریۀ روانکاوی است که تحت تأثیر عقاید فروید قرار گرفته است.
او، تصویر نوین و گسترش یافتهای از تکالیف کودک، در هریک از مراحل فرویدی ارائه کرده است. علاوه بر این، سه مرحلۀ جدید نیز که مربوط به دوران بزرگسالی میباشد را به نظریۀ خود افزود، به طوری که این نظریه، اکنون تمامی چرخۀ زندگی را در بر میگیرد (بیابانگرد، 1384). اریکسون بعضی مفاهیم عمده و اصلی فروید را از جمله این که انسان دارای غرایز اساسی است، مرحلهای بودن فرایند تحول، توالی مراحل تحول تحت تأثیر رسش زیست شناختی و بالاخره این که شخصیت شامل سه بخش عمدۀ نهاد، خود و فرا خود است را پذیرفته است (همان). در مقابل، نظریۀ اریکسون سه تفاوت عمده با نظریۀ فروید دارد. نخست این که، اریکسون کمتر بر عوامل جنسی تأکید دارد و در مقابل، بیشتر بر عوامل اجتماعی تأکید میکند، در حالی که فروید عوامل تعیین کنندۀ شخصیت را به حلقۀ خانواده محدود ساخت؛ اریکسون در سیر تحول کودکی بر نقش تعیین کنندۀ همسالان، معلمان و نهادهایی چون مدرسه تأکید میورزد (همان).
او تأکید فروید بر تجارب سالهای نخستین عمر و اهمیت انگیزشهای ناهشیار را پذیرفت، اما از قصور فروید در توجه به دورۀ بزرگسالی انتقاد کرد (اریکسون، 1982، به نقل از رایس، 1992، ترجمۀ فروغان، 1388). علاوه بر این، اریکسون برخلاف فروید نقش فعالتری برای (خود) در نظر میگیرد، و به تبع آن، انسان را موجودی آگاه و منطقی میبیند. از این رو، اریکسون به تحول انسان خوش بینتر است و بر تواناییها و قابلیتها و ارادۀ انسان نیز تأکید بیشتری میکند. در حالی که فروید اصولاً بر پیامدهای بیمارگونه توجه میکرد و نگرش بدبینانهای دربارۀ سرشت انسان داشت (وندر زندن، 2001، ترجمۀ گنجی، 1390). اریکسون برای فرایند تحول روانی-اجتماعی که تمام گسترۀ حیات را در بر میگیرد، هشت مرحله در نظر گرفته است (برون و لویس ، 2003).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.