موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 74 صفحه
شماره فایل : 312 mg
بازار مالی در ایران به دو بخش عمده بازار سرمایه و بازار پول تقسیم می شود. بازار سرمایه به نوبه خود به دو بازار اولیه و ثانویه تقسیم می شود. در بازار اولیه تشكیل سرمایه صورت می گیرد و سهام منتشر شده برای اولین بار معامله می شود. در بازار ثانویه اوراق بهاداری كه در بازار اولیه فروخته شده اند مورد داد و ستد قرار می گیرد. بازار پول شامل نهادهای متعدد پولی می باشد. در كشورهای در حال توسعه، بانك ها مهم ترین بخش بازار پول را تشكیل می دهند.در نظام های مالی كه بر پایه بازار سرمایه و اوراق بهادار هستند، پس اندازكنندگان منابع مالی خود را از راه خرید انواع اوراق تجاری به واحدهای متقاضی منابع مالی ارائه می كنند. این شیوه به سرمایه گذاری مستقیم نیز موسوم است. كشورهای امریكا و انگلستان نمونه كشورهایی هستند كه بر این شیوه استوارند.
اما در روشی كه بازار پول و بانك ها مجری نظام مالی هستند، پس اندازكنندگان به واسطه موسسات پولی اقدام به ارائه تسهیلات به بخش های خصوصی و عمومی می كنند. این شیوه به سرمایه گذاری غیرمستقیم نیز موسوم است. آلمان و ژاپن از نمونه این كشورها هستند. یك مرور اجمالی به وضعیت بازار بورس اوراق بهادار در ایران و مقایسه آن با نقش بانك ها، بر بانك پایه بودن نظام مالی ایران صحه می گذارد. دارایی بانك ها در طول سال های گذشته به صورت میانگین در حدود ۷۰ درصد تولید ناخالص داخلی بوده است و این در حالی است كه ارزش معاملات بازار سهام در طول این سال ها حدود یك درصد تولید ناخالص داخلی را تشكیل می داده است 12.
ضعف بازار سهام در مقابل بازارهای پولی، شیوه های سنتی پس انداز همچون خرید طلا و مسكن است. بازده بالاتر و ایمنی بیشتر در بخش پولی، چیرگی بخش دولتی در بازار پول، پر ریسك بودن بازار سرمایه در ایران، فقدان شرایط رقابتی و اطلاعات متقارن، محدودیت ابزاری بازار سرمایه در ایران و دگرگونی ساختار مالكیت پس از پیروزی انقلاب اسلامی از دیگر دلایل بانك پایه بودن نظام مالی ایران است.
دارایی های بانك ها در ایران شامل دارایی های خارجی، اسكناس و مسكوكات، سپرده نزد بانك مركزی ( صورت قانونی و دیداری )، بدهی بخش دولتی و بدهی بخش غیردولتی می شود. اجزای بازار پول در ایران شامل بانك های تجاری، بانك های تخصصی، بانك های غیردولتی و موسسات اعتباری غیربانكی می شود 43.
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.