موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 44 صفحه
شماره فایل : 730 mg
انواع کارت ها کارت های اعتباری و بدهی:
کارت های اعتباری بیشترین تعداد کارت های صادره و نماد بانکداری الکترونیکی هستند. کارت های غیر بانکی: برخی مؤسسات غیر بانکی، اقدام به انتشار کارت های خرید مانند ثمین و سایپا کارت کرده اند.
شبکه شتاب:
این یک شبکه آنلاین ملی است و خدمات مربوط به کارت های بدهی را انجام میدهد و کارت های بدهی داخلی را بین بانک ها تسویه میکنند.
سیستم تسویه بین بانکی مبادلات ارزی:
این سیستم با استفاده از سوئیفت روی خط بین شعبه مرکزی بانک های تجاری عمل می کند و بانک مرکزی نقش تسویه کننده را بر عهده دارد.
شبکه سوئیچ عملیاتی خرد بانکی و بین بانکی:
شبکه مرکزی سوئیفت سوئیفت یک انجمن تعاونی غیر انتفاعی است که در ماه می 1973 میلادی توسط 239 بانک از 15 کشور اروپایی و آمریکایی شمالی راه اندازی شد و هدف از آن جایگزینی روش های ارتباطی غیر استاندارد کاغذی با یک روش استاندارد شده جهانی بود.
ایران از سال 1371 به عضویت سوئیفت درآمد و در سال 1372 به این شبکه متصل شد. بانک مرکزی و سایر بانکهای ایران از این شبکه استفاده می کنند و شتاب را به عنوان بخشی از آن اجرا میکند. از دیگر اجزای بانکداری کشور میتوان به دستگاه های خودپرداز، شعب مکانیزه، پایانه های فروش، پایانه های شعب، کارت های هوشمند، تلفن بانک، فاکس بانک و.... اشاره کرد (درآمدی بر بانکداری نوین، مرکز فابا، 1387، ص 34).
شکل گیری شبکه شتاب از آغاز تا امروز:
تقریباً از سال 1379 سیستم شتاب یا همان شبکه تبادل اطلاعات بانکی پایه ریزی شده ولی در عمل از مرداد ماه سال 1381 این طرح به مرحله اجرا درآمد. در آغاز شکل گیری این شبکه، بانک صادرات ایران و بانک کشاورزی آغاز کننده این اتصال شبکه ای بودند، اما اکنون سوئیچ واسط میان تمامی بانک ها به بانک مرکزی متصل است و دارندگان کارت هوشمند در صورت اتصال به دستگاههای پذیرنده کارت میتوانند فارغ از اینکه در بانکی حساب داشته یا نداشته باشند، خدمات دریافت کنند. تسویه حساب های فی مابین این شبکه ها بر عهده یک گروه است.
در آغاز شکل گیری، بانک صادرات این تسویه حسابها را انجام میداد، اما از ابتدای سال 1382 این سوئیچ واسط که به عنوان سوئیچ میانی شناخته میشود، در اختیار بانک مرکزی قرار گرفت. از آن تاریخ به بعد بانک های مختلف کشور براساس الزاماتی که از سوی بانک مرکزی از نظر قانون و دستور العمل و نیز فنی و اجرایی مطرح بود به تدریج به شبکه تبادل اطلاعات بانکی پیوستند.
در حال حاضر، شبکه شتاب یا همان شبکه تبادل اطلاعات بانکی 18 عضو دارد که شامل همه بانک های تجاری، دولتی، خصوصی و موسسه اعتباری دارای مجوز از بانک مرکزی میشود (درآمدی بر بانکداری نوین، مرکز فابا، 1387، ص 82).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.