پژوهش های داخلی
آرمان مهر و همکاران (1391) پژوهشی با هدف شناسايی، بررسی و رتبهبندی عوامل موثر بر موفقيت حوزه آموزش دانشکدههای فنی و مهندسی به روش FCM انجام دادند.
پس از بررسی ادبيات پژوهش و شناسايی عوامل موثر در موفقيت حوزه آموزش دانشکدههای فنی و مهندسی، نمونه ای 36 نفری که به روش نمونه¬گيری قضاوتی هدفمند از ميان اساتيد و مديران انتخاب شده بودند، به شناسايی عوامل نهايی پرداختند.
روايی محتوايی پرسشنامه به روش لاشه و همچنين پايايی آن با ضريب آلفای کرونباخ (81/0) تاييد شد. پس از طبقهبندی عوامل نهايی در 7 بخش، روابط علی بين عوامل و ميزان تاثير آنها بر يکديگر با کمک 12 نفر از خبرگان تعيين شد. از نظر شاخص مرکزيت (مجموع تاثيرپذيری و تاثيرگذاری)، مفاهيم "توانمندسازی دانشجو"، "اعتبار و وجهه دانشگاه"، "بودجه دريافتی دانشکده"، "هماهنگی آموزش با نياز جامعه"، "جذب و حفظ استاد برتر"، "توانايی علمی و بهروزبودن استادان"، "آزمايشگاهها و کارگاههای مناسب و در دسترس"، "تعداد رشتههای تحصيلی برگزارشده" و "هدف 10ساله"، مرکزیترين مفاهيم بودند زاهد بابلان و رجبی (1389) پژوهشی با هدف نقش هوش هیجانی و سبک های رهبری در پیش بینی بازدهی های رهبری مدیران گروههای آموزشی دانشگاه انجام دادند.
نمونه این مطالعه 118 نفر بوده است که به روش کل شماری از بین اعضاء هیات علمی و مدیران گروههای آموزشی دانشگاه محقق اردبیلی انتخاب شدند. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی و ابزارهای مورد استفاده مقیاس هوش هیجانی شوت و همکاران (1998) و پرسشنامه چند عاملی رهبری باس و آولید (2003) بوده است. نتایج بدست آمده با استفاده از تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که در پیش بینی رضایتمندی، کوشش مضاعف و اثربخشی را پیش بینی کنند و هوش هیجانی و سبک رهبری آزاد گذار قادر به پیش بینی بازدهی های رهبری نیستند.
نژاد حسین و همکاران (1392) در پژوهشی به بررسی عوامل مهم در موفقیت و شکست مدیریت استراتژیک در مراکز تحقیقات سازمانی پرداختند.وی عوامل موثر بر مدیریت استراتژیک در ادراه کل آموزش و پژوهش سیما را موارد زیر می داند:
1. عوامل برون سازمانی: شامل ادبیات فقیر پژوهش در حوزه رسانه و به ویژه تلویزیون؛ نبود نیروی انسانی مورد نیاز در بازار کارغ افزایش رقابت بین رسانه ها؛ رشد سریع تکنولوژی. 2. عوامل در سطح کلان سازمان: ماموریت های مختلف و چندگانه برای ادراه کل آموزش و پژوهش؛ مشکلات مالی و بودجه ای؛ نداشتن ثبات مدیریت؛ ساختار سازمانی نامناسب. 3. عوامل درون واحد: فرهنگ سازمانی ادرای؛ گروه اندیشی و همراهی بدون اجماع دقیق؛ کارکنان با مهارت پایین؛ تغییر مضاعف؛ سیستم دستوری بالا به پایین.
علیزاده ثانی و همکاران (1393) در پژوهشی به بررسی رابطه صداقت رفتاری با اثربخشی رهبران در سازمان ها پرداختند. برای این منظور 294 نفر، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی از بین کارکنان بانک کشاورزی استان مازنداران به عنوان نمونه انتخاب شدند. و از پرسشنامه های صداقت رفتاری و اثربخشی رفتاری استفاده نمودند. نتایج پژوهش نشان داد که بین صداقت رفتاری رهبر و اثربخشی رهبری از دیدگاه کارکنان رابطه مستقیم و معناداری با ضریب همبستگی 83/0 وجود دارد.
ادامه دارد...
پژوهش های خارجی
لیث وود و همکاران (2006) ویژگی های یک رهبر آموزش موفق را به شرح زیر مطرح نمودند: ویژگی های شناختی مانند هوش و عملکرد هوشی، حل مساله، دانش. ویژگی عاطفی یک رهبر آموزشی موفق را شخصیت، انگیزش، هوش هیجانی و ارزش ها مطرح کردند.
مورفی و همکاران (2006) در پژوهش خود به ارائه مدلی از رهبری آموزشی پرداختند. آنها بعد از مرور ادبیات و سوابق پژوهش به این نتیجه دست یافتند که تجربه ها، عقاید و ارزش ها، ویژگی های فردی و دانش بر رفتار رهبری تاثیر می گذارد و اینها به واسطه تجربه و آموزش بر موفقیت آموزشی تاثیر گذار هستند.
انجمن آموزش و پرورش منطقه جنوبی (SREB) (2008) عوامل حیاتی موفقیت رهبری آموزشی را به شرح زیر آورده است: