قابل استفاده در: مقاله نویسی و انجام پژوهش های علمی
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 70 صفحه
بعد از پرداخت حق اشتراک فایل شماره 247 را دانلود کنید.
در تقسیم بندی دیگری عوامل فشارزا اینگونه ذکر شده اند:
1- ناکامی : ناکامی در موقعیت هایی ایجاد می شود که دست یابی به برخی از اهداف با مانع روبرو می شود. اساسا ناکامی زمانی ایجاد می شود که فرد چیزی را بخواهد ولی نتواند آن را به دست آورد. برخی از ناکامیها مختصر و جزیی بوده و زود فراموش می شوند ولی برخی از ناکامی ها منابع استرس عمده ای می باشند. شکست و فقدان دو نوع عمده ی ناکامی می باشند. که می توانند بسیار استرس زا باشند (دو و 2004).
2- تعارض : تعارض زمانی رخ می دهد که دو یا چند انگیزه یا تکانه های رفتاری متضاد برای بروز در برابر هم قرار می گیرند و فرد مجبور است بین اهداف یا اعمالی که قابل جمع نیستند یکی را انتخاب نماید. مثلاً فرد می خواهد در تیم والیبال بازی کند ولی وقت ندارد و باید برای امتحان درس بخواند.
3- تغییر : هر نوع تغییری در زندگی که نیازمند سازگاری با موقعیت جدید باشد، می تواند استرس زا باشد. صرف نظر از این که این تغییرات سودمند یاشد یا نه. مطالعات نشان داده است که اختلالات عاطفی و فیزیولوژیکی به هنگام مواجهه با تغییرات زندگی بیشتر است.
4- فشار : فشار شامل انتظارات و خواست هایی در جهت رفتار به شیوه ای خاص می باشد.
فشار خود بر دو نوع است:
1- فشار برای انجام یک امر 2- فشار برای پیروی کردن از کسی.
عوامل مؤثر در واکنش به فشار روانی افراد در برخورد با وقایع فشارزای مشابه، معمولاً پاسخ های غیریکسانی از خود نشان می دهند. عوامل مختلفی می توانند بر این امر تأثیر داشته باشند که در زیر به برخی از آن ها اشاره می شود.
آشنایی با عوامل فشارزا: هر چه با وقایع فشارزا آشنایی کمتری داشته باشیم و وقایع کمتر برای ما شناخته شده باشند، احتمال اینکه در مواجهه با آن ها دچار استرس (فشار روانی) شویم، بیشتر خواهد بود (موس و اسکافر ، 1993، به نقل از تمنایی).
کنترل پذیری: یکی دیگر از عوامل مهم در واکنش به فشار روانی میزان تصور فرد از امکان کنترل بر وقایع است. یعنی هر چه فرد موقعیت را قابل کنترل تر درک نماید آن را کمتر تهدید کننده ارزیابی خواهد نمود (همان منبع).
قابلیت پیش بینی: عوامل استرس زای عمده مثل بیماری سخت، یا از دست دادن شغل، اگر قابل پیش بینی باشند سختی کمتری خواهند داشت، زیرا این امر به فرد اجازه می دهد از قبل برای مقابله با آن مشکل آماده گردد. البته این امر زمانی صادق است که فرد بتواند در برابر واقعه فشارزا کاری انجام دهد. اگر فرد این توانایی را نداشته باشد پیش بینی عامل استرس زا، تهدید کننده خواهد بود (همان منبع).
نزدیکی به عامل فشارزا: اگر فرد از عوامل فشارزای آینده اطلاع داشته باشد، معمولاً زمانی که آن حادثه نزدیک تر می شود، فشار روانی بیشتری به همراه خواهد داشت. اگر تهدید در زمان آینده دور قرار داشته باشد، میزان فشار روانی آن کمتر خواهد بود. در واقع فشار روانی در دوره انتظار بیشتر از زمانی است که واقعه رخ می دهد (موس و اسکافر، 1993، به نقل از تمنایی).
خوش بینی – بدبینی: یکی از عوامل تأثیر گذار در واکنش نسبت به فشار روانی و مقاومت در برابر آن، بعد خوش بینی – بدبینی است. خوش بینی، یک تمایل کلی در جهت انتظار پیامد های خوب است. شواهد نشان داده افراد خوش بین عموماً انتظار پیامد های خوب را دارند و بیشتر از افراد بدبین که انتظار پیامد های بد را دارند، در مقابل فشار روانی مقاومت می کنند و کمتر از افراد بدبین نشانه ها و علائم بیماری های جسمی را طی دوره های فشارزا گزارش کرده اند (شی یر و کارور ، 1988، به نقل از تمنایی).
حمایت اجتماعی: حمایت اجتماعی به انواع مختلف کمک ها و منابعی گفته می شود که توسط اعضاء شبکه اجتماعی به فرد منتقل می شود. حمایت اجتماعی، شامل حمایت های مادی، عاطفی و هیجانی است که فرد از دیگران دریافت می کند و بر سلامتی او تأثیر قابل ملاحظه ای دارد. حمایت اجتماعی به عنوان یک محافظ برای افراد دارای استرس بالا، تأثیرات منفی و عوامل استرس زا را کاهش داده و تأثیر مثبتی بر سلامتی دارد. تنها و منزوی بودن با غمگینی، سردی و ضعف همراه است.
در حالی که بودن با دوستان و خانواده با شادی، گرمی و سلامتی در ارتباط است. فقدان روابط اجتماعی با افزایش احتمال خودکشی همراه است ولی به خودی خود فشارزا نمی باشد، بلکه حمایت اجتماعی زمانی اثر دارد که عوامل فشارزا وجودداشته باشند. برای کسی که استرس کمی تجربه می کند، فقدان حمایت اجتماعی تأثیرات منفی استرس را کاهش می دهد (کوباسا ، مدی و کوهن ، 1982، به نقل از تمنایی).
سخت رویی: سخت رویی یک ویژگی شخصیتی است که با مسئولیت، چالش و کنترل مشخص می شود و با مقاومت بیشتر در برابر استرس ارتباط دارد. شخص سخت رو، فردی است که در برایر استرس مقاوم بوده و به نظر می رسد در سه زمینه با دیگران متفاوت می باشد: اول اینکه سطح بالایی از مسئولیت را نشان می دهد، یعنی کارهای خود را با تمام وجود انجام داده و تمایل زیادی برای درست انجام دادن کارها دارد. دوم اینکه آن ها تمایل دارند تغییر را به عنوان چالش در نظر بگیرند نه به عنوان تهدید یا فشار و بالاخره این افراد احساس خوبی در کنترل وقایع زندگی وپیامدهای آن را دارند. در مجموع این ویژگی ها به فرد کمک می کند مقاومت بیشتری در برابر استرس نشان دهد (همان منبع).
ادامه دارد ...