قابل استفاده در: مقاله نویسی و انجام پژوهش های علمی
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 61 صفحه
کد فایل: mb 363
برای هر سطح از توانایی، با استفاده از معادلات ریاضی می توان احتمال پاسخ صحیح به سوال (احتمال موفقیت) را محاسبه کرد که آن را با نماد نشان می دهند. خم ویژه سوال که مبنای زیربنایی نظریه پرسش – پاسخ است، منحنی Sشکلی است که در یک پیوستار عمودی و افقی، رابطه ی تابعی احتمال موفقیت در سوال ( ) و توانایی را به تصویر میکشد. هر یک از سوالات آزمون، دارای یک خم ویژه سوال است. ناگفته نماند که هر آزمون نیز دارای یک خم ویژه آزمون است که به آن (TCC) گفته میشود.
بنا به مدل بکار رفته، خم ویژه سوال دارای ویژگیهایی است که برای توصیف آن به کار میرود. این ویژگیها در قالب پارامترهای سوال و پارامترآزمودنی شرح داده میشود. پارامترهای سوال پارامتر دشواری سوال: این پارامتر جایگاه سوال را در مقیاس توانایی مشخص میکند. به آن پارامتر مکانی هم گفته میشود و آن را با نماد نشان میدهند. ، نقطهای بر روی پیوستار توانایی است که در آن احتمال پاسخ صحیح به سوال برابر با 5/0 باشد (در مدلهای یک و دو پارامتری). دامنه نظری این پارامتر بین است، اما در عمل آن را در محدودهی 2- تا 2+ در نظر می گیرند.
هر چه مقدار بزرگتر باشد، سوال سخت تر است. سوالات سخت، در قسمت منتهی الیه راست مقیاس توانایی قرار میگیرد و سوالات آسان در منتهی الیه چپ مقیاس توانایی واقع میشود. پارامتر تشخیص سوال پارامتر تشخیص سوال به قدرت سوال در تشخیص و تفکیک افراد با سطح توانایی بالا و با سطح توانایی پایین اشاره دارد.
این پارامتر را که با نماد نشان میدهند، متناسب با شیب خم ویژه سوال در نقطه بر روی مقیاس توانایی است. و بیانگر این نکته است که با تغییر سطح توانایی، احتمال موفقیت در سوال با چه سرعتی تغییر میکند. زمانی به بیشینه مقدار خود میرسد که سطح توانایی برابر با دشواری سوال باشد. هر چه شیب خم زیادتر باشد، سوال از قدرت تشخیص بالاتری برخوردار است. دامنه نظری این پارامتر میتواند بین ∞- تا ∞+ باشد ولی در عمل معمولاً از 0 تا 2 تغییر میکند.
ادامه دارد ...