موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 44 صفحه
شماره فایل : 190 mg
این مدل كه توسط میر و آلن (1991) ارائه گردیده است، از تمایز بین تعهد نگرشی و رفتاری فراتر رفته و محققین مذكور استدلال کردهاند كه تعهد به عنوان یك حالت روانی حداقل دارای سه جزء قابل تفكیك است كه نوعی تمایل، نیاز و الزام جهت ادامه اشتغال در یك سازمان میباشد. به نظر میرسد كه همه تعاریف ارائه شده در زمینه تعهد در برگیرنده این سه موضوع كلی میباشند.
1. وابستگی عاطفی به سازمان 2. هزینههای متصوره ناشی از ترك سازمان 3. الزام و تكلیف به باقی ماندن در سازمان. نقطه مشترك هر سه دیدگاه مذكور این است كه تعهد یك حالت روانی است كه اولاً روابط كارمند را با سازمان مشخص نموده، ثانیاً به طور ضمنی اشاراتی مبنی بر تداوم یا قطع عضویت فرد در سازمان دارد.
به علاوه، روشن است كه ماهیت این حالتهای روانی با هم متفاوت است. تعهد عاطفی بیانگر پیوستگی عاطفی كارمند و تعیین هویت وی با ارزشها و اهداف سازمان و میزان درگیری وی با سازمان است. كاركنانی كه دارای تعهد عاطفی قوی هستند، عضویت خویش را در سازمان حفظ نموده و به فعالیت در آن ادامه میدهند. چرا كه به طور قبلی تمایل به انجام چنین كاری دارند. تعهد مستمر بیانگر هزینههای ناشی از ترك سازمان میباشد.
كاركنانی كه ارتباط اولیه آنان با سازمان بر مبنای تعهد مستمر میباشد، در سازمان باقی میمانند؛ زیرا باقی ماندن آنها در سازمان یك ضرورت میباشد و نیاز به این موضوع دارند. نهایتاً تعهد هنجاری بیانگر احساس دین و الزام به باقی ماندن در سازمان بوده و افرادی كه این نوع تعهد در آنان وجود دارد فكر میکنند كه ادامه فعالیت در سازمان وظیفه آنان است و دینی است كه بر گردن دارند و احساس آنان این است كه باید در سازمان باقی بمانند.
ارائه كنندگان این مدل معتقدند كه بهتر است تعهد هنجاری، مستمر و عاطفی را به عنوان اجزای تشكیل دهنده تعهد در نظر گرفت تا انواع خاص آن. برای مثال، كارمند میتواند احساس كند كه هم به باقی ماندن در سازمان تمایل قوی دارد و هم به باقی ماندن در سازمان نیاز دارد و الزام و احساس وظیفه كمی نسبت به باقی ماندن در سازمان احساس كند. در مقابل، فرد دیگری ممكن است تمایل كم، نیاز متوسط و الزام شدیدی به باقی ماندن در سازمان در خود احساس كند. یكی از اشارات ضمنی چنین نگرشی نسبت به تعهد در تأثیر گذاری بر رفتار با یكدیگر در تعامل میباشد.
با روشن شدن تفاوتهای مفهومی موجود بین اجزای سهگانه تعهد به نظر میرسد كه حالتهای روانی خاص كه بیانگر هر یك از اجزاء میباشند. تابعی از پیش شرطها و عوامل تعیین كننده متعارف بوده و اثرات متفاوت نیز بر رفتارهای مرتبط با كار بجز ترك خدمت خواهند داشت (حسینی،1382؛ص 54-52).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.