تحقیقات انجام شده داخلی
طاهری و همکاران (1392) در تحقیقی با عنوان بررسی رابطه فرسودگی شغلی و سلامت عمومیدر معلمان دبیرستانهای شهر آبادان در سال 1390 پرداختند. این پژوهش از نوع توصیفی ـ مقطعی بوده و نمونه گیری به روش خوشه ای انجام گرفته است.
حجم نمونه در این مطالعه، شامل ۱۲۰ معلم از دبیرستانهای شهر آبادان بود. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه و از سه بخش اطلاعات دموگرافیك، پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلچ و پرسشنامه سلامت عمومیگلدبرگ تشكیل شده بود. نتایج نشان دادند که : بین جنسیت و وضعیت تاهل از نظر مسخ شخصیت و همچنین سن از نظر خستگی عاطفی و مسخ شخصیت ارتباط معناداری مشاهده گردیده ولی نتایج نشان داد که سلامت عمومیبا متغیرهای سن، جنس و وضعیت تأهل ارتباط معناداری ندارد.
مظلومیو همکاران (1392) پژوهشی به منظور تعیین تاثیر فرسودگی شغلی بر حمایت اجتماعی و عزت نفس در پرسنل بهداشتی درمانی یزد انجام نمودند. در این مطالعه توصیفی تحلیلی که به روش مقطعی انجام شد 130 نفر از پرسنل که به روش نمونه برداری خوشه ای و تصادفی ساده انتخاب شدند، پرسشنامه (فرسودگی شغلی، عزت نفس آیزنگ و حمایت اجتماعی کاسدی) را تکمیل نمودند. نتایج نشان دادند که : بین ابعاد فرسودگی شغلی و متغیرهای جنسیت، سابقه کار، وضعیت تأهل، محل خدمت، نوع شغل و سابقه کار پرسنل ارتباط آماری معنیداری وجود داشت به طوری که مسخ شخصیت در آقایان و متأهلین و کارکنان مراکز شهری بیشتر از سایر کارکنان و خستگی هیجانی نیز در خانمها، افراد متأهل و کارکنان مراکز شهری بیشتر بود. کفایت شخصی نیز در کارکنان با سابقه، بیشتر از سایر پرسنل بود. حمایت اجتماعی با خستگی هیجانی همبستگی معنیدار و معکوس نشان داد به طوری که هر چه میزان حمایت اجتماعی بیشتر بود خستگی هیجانی کمتر بود.
رسولی و اسلامی(1392) در تحقیقی به بررسی رابطه بین رضایت شغلی و ویژگیهای شخصیتی با سلامت روانی در 100نفر از كماندوهای پرندك نیروی زمینی ارتش پرداختند که با استفاده از پرسشنامه سلامت روانی، تیپ شخصیتی اسپنسر و رضایت شغلی دانت مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین دادههای به دست آمده با روش آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد همبستگی معنیداری بین تیپ شخصیتی و سلامت روانی و همچنین بین رضایت شغلی و سلامت روانی وجود داشت. تیپ شخصیتی ب و رضایت شغلی سهم بیشتری در پیش بینی سلامت روانی داشتند.
ادامه دارد...
مطالعات انجام شده خارجی
اقبال و عباسی (2013) به بررسی رابط بین هوش عاطفی و فرسودگی شغلی در میان 100 نفر از مدرسان 25 تا 50 ساله دانشگاه شهر کراچی پاکستان پرداختند. جهت سنجش متغیرها از تست خود اظهاری هوش هیجانی Schutte و همکاران 1998 (SSEIT) و فرسودگی شغلی مسلچ استفاده نمودند. همچنین رگرسیون خطی برای بررسی دادهها بکار گرفته شده است. نتایج نشان دادند که رابطه منفی معنیداری بین هوش عاطفی و فرسودگی شغلی وجود دارد. سینگ و سوآر (2013) پیامدهای سلامتی ناشی از فرسودگی شغلی را بین 372 نفر از سازندگان نرم افزار بررسی نمودند و نشان دادند که فرسودگی شغلی بر سلامتی جسمی، روانی و رفتاری مضر است. هچنین عنوان نمودند رفاه ذهنی، حمایت اجتماعی و تمرین یوگا و مدیتیشن بطور ویژه میتواند از اثرات فرسودگی شغلی بر سلامتی جلوگیری نماید. همچنین فرسودگی شغلی بیشترین تاثیر مضر را بر روی سلامت روانی میگذارد و حمایت اجتماعی بیشترین تاثیر را در جلوگیری از آن ایفا میکند.
زارع و همکاران (2013) در تحقیقی با عنوان «تحلیل رابطه بین فرسودگی شغلی و سلامت روانی بین وکیلهای زن» به بررسی اثرات فرسودگی شغلی در بین 109 نفر از وکلای زن شاغل در ادارات دولتی شهر میناب پرداختند. در این تحقیق از سه پرسشنامه ویژگیهای جمعیت شناختی، فرسودگی شغلی مسلچ(MBI) و سلامت روانی (GHQ-28) استفاده گردید. نتایج نشان دادند که: اکثریت وکلا مسخ شخصیت و خستگی عاطفی پایینی دارند درحالیکه 46 درصد از وکلا سطح پایینی از احساس موفقیت فردی را نشان داده اند. همچنین 25 درصد از افراد از سلامت روانی خود رضایت نداشته اند. و رابطه معنیداری بین فرسودگی شغلی و سلامت روانی وجود دارد. هرچند که رابطه منفی بین سابقه خدمت و فرسودگی شغلی وجود دارد ولی اختلاف معنیداری بین ویژگیهای جمعیت شناختی و سلامت روانی وجود ندارد. بنابراین پیشنهاد نمودند که مدیران بایستی طرحی را پیاده نمایند تا انگیزه، رضایت شغلی اساس خود کارآمدی و روابط انسانی افزایش و بهبود یابد.
سینگ و همکاران (2011) در تحقیقی به منظور بررسی پیامدهای شغلی و عوامل پیشگیری کننده از فرسودگی شغلی در بین حدود 372 نفر از کارکنان بخش توسعه نرم افزاری در هند انجام نمودند و مشخص گردید که ابهام، تضاد، فشار روانی متناوب، ساعات کاری نامنظم، ناهماهنگی گروهی و تضادهای شغلی ـ خانوادگی در بین آنها از ریسک بالاتری نسبت به فرسودگی شغلی برخوردار است. همچنین در این تحقیق تضاد شغلی ـ خانوادگی به عنوان پیش زمینه اصلی فرسودگی شغلی عنوان شده است. ادامه دارد...