موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 119 صفحه
شماره فایل : 805 mg
توجه به انسان و احساسات و تمایلات فردی وی از دهه 1930 میلادی در مطالعات سازمان آغاز شد. اولین آنها كارهای ماریپاركر فالت و مطالعات هاثورن بودند، در اواخر رویكرد سازمان یادگیرنده در دهه 90 با تاكید بر پرورش انسانها شكل گرفت.
در همین راستا، در سالهای اخیر مفهوم سرمایه اجتماعی مدنظر مدیران كسب و كار و اندیشمندان مدیریت قرار گرفته است (فقیهی و فیضی، 1385). خاستگاه این مفهوم، علم جامعهشناسی است و اولین بار در كارهای هانیفان در 1916 میلادی به معنی مراوده اجتماعی، حسن نیت، كمك و همدردی در زندگی روزمره بكار رفت. این مفهوم هم اكنون در سیاستگذاری، اقتصاد، برنامهریزی شهری، روانشناسی اجتماعی و سایر رشتهها نیز گسترش یافته است (Porte , 1998).
تا قبل از رواج مفهوم سرمایه اجتماعی، در مدیریت مفهوم سرمایه انسانی مطرح بود. سرمایه انسانی مجموع صفات مثبتی است كه یك فرد داراست مثل آموزش، تجربه و ویژگیهای شخصیتی، تحت پارادایم سرمایه انسانی، سازمان باید خود را به تركیب بهینهای از سرمایه انسانی مجهز نماید. برای ایجاد این تركیب مفهوم مدیریت منابع انسانی توسعه یافت كه این وظیفه را در قالب فرآیندهای جذب، نگهداری و پرورش نیروی انسانی بر عهده داشت.
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.