دیدگاه لیکرت (1961-1967) رنسیس لیکرت برای اثربخشی سازمان به سه متغیر توجه می کند : متغیر علتی ، میانجی ، غایتی . که در بحث اثربخشی در طی زمان قابل استفاده اند
پیشینه داخلی و خارجی:
دارد
منابع فارسی:
دارد
منابع لاتین:
دارد
نوع فایل:
Word قابل ویرایش
تعداد صفحه:
53
دیدگاه لیکرت (1961-1967) رنسیس لیکرت برای اثربخشی سازمان به سه متغیر توجه می کند : متغیر علتی ، میانجی ، غایتی . که در بحث اثربخشی در طی زمان قابل استفاده اند. متغیرهای علتی: عبارتند از آن عواملی که در جریان رشد و توسعه درون یک سازمان و نتایج و حاصل کار آن تاًثیر می کنند. این متغیرها، آن متغیرهای مستقلی هستند که به وسیله سازمان و مدیریت آن می توانند تغییر یا تعدیل پیدا کنند و نه متغیرهایی نظیر شرایط عمومی تجارت که ورای کنترل سازمان تجاری است. راهبردها ، مهارتها و رفتار رهبری، تصمیمات مدیریت، خط مشی ها و ساخت سازمان مثالهای متغیرهای علتی است.
متغیرهای میانجی: راهبردها، مهارتها و رفتار رهبری و سایر متغیرهای علتی بر منابع انسانی یا متغیرهای میانجی یک سازمان اثر می گذارند. بزعم لیکرت، متغیرهای میانجی وضع جاری شرایط درونی سازمان را بیان می کنند و در ویژگی های آن نظیر مهارت ها، وظیفه شناسی، تعهد به هدف ها، انگیزش ها، ارتباطات، تصمیم گیری و قابلیت برای تعامل اثربخش، منعکس می شود. متغیرهای میانجی با ساختن و توسعه دادن سازمان ربط دارند و هدفهای درازمدت محسوب می شوند. بازسازی متغیرهای میانجی یک گروه در یک سازمان کوچک ممکن است یک تا سه سال وقت بگیرد و در سازمان های بزرگ این کار تا هفت سال طول بکشد.
متغیرهای بازده یا غایتی: عبارتند از متغیرهای وابسته ای که دستاوردهای سازمان را منعکس می کنند. شاید بیش از 90 درصد مدیران، در ارزشیابی اثربخشی سازمان ها فقط به سنجش بازده توجه دارند. از این رو اثربخشی یک مدیر بازرگانی غالباً به وسیله سود خالص تعیین می شود، اثربخشی یک استاد دانشگاه به وسیله تعداد مقالات و کتابهایی که چاپ کرده معین می شود و اثربخشی یک مربی بسکتبال با تعداد برد و باخت های تیم او تعیین می گردد (هرسی و بلانچارد ترجمه علاقه بند،1386).
رابطه میان این سه طبقه از متغیرها را می توان به صورت محرکهائی (متغیرهای علتی) که بر روی ارگانیسم (متغیرهای میانجی) عمل می کنند و پاسخهای معینی (متغیرهای بازده یا غایتی) را می آفرینند، تصور کرد. این رابطه در شکل (2-5) نشان داده شده است.