قابل استفاده در: مقاله نویسی و انجام پژوهش های علمی
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 51 صفحه
کد فایل: mb 422
با مرور تعریفها، تاریخچه و دیدگاههای مربوط به هوش هیجانی میتوان به مؤلفههای هوش هیجانی نیز دست یافت. در ادامه به چند نمونه از دستهبندیهای مربوط به مؤلفههای هوش هیجانی كه توسط روانشناسان صورت گرفته است، اشاره میشود: الف ـ دانیل گلمن با استناد به تعریف سالوی، هوش هیجانی را به صورت تركیبی از پنج مهارت یا پنج قابلیت زیر معرفی كرده است: 1. شناخت هیجانهای خود (خودآگاهی): خود آگاهی یا تشخیص هیجانها در همان زمان كه در حال وقوع هستند.
2. كنترل هیجانهای خود (خود گردانی): كنترل و اداره هیجانها، مناسب و بجا بودن آنها در هر موقعیت، و مدیریت هیجانها. 3. برانگیختن و به هیجان آوردن خود (خود انگیزشی): استفاده از هیجانها برای هدفی خاص، تمركز و توجه، ایجاد انگیزه در خود و تسلط بر خویشتن و خلاقیت. 4. شناخت هیجانهای دیگران (همدلی): توانایی همدلی و یگانگی با دیگران.
5. تنظیم روابط با دیگران (روابط مؤثر): مهارت كنترل و اداره هیجانهای دیگران. سه قابلیت اول، درخصوص با تعامل فرد با خودش (مهارت درونفردی) و دو قابلیت دیگر، در مورد برخورد فرد با دیگران (مهارت برونفردی) است(گیتونی 1385). برادبری و گریوز، چهار مهارت برای هوش هیجانی قائل شدهاند: خودآگاهی، خودمدیریتی، آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه.
دو مهارت خودآگاهی و خودمدیریتی، به خود فرد برمیگردند، و مهارت آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه، به چگونگی رابطه فرد با مردم مربوط میشوند. افزون بر این، خودآگاهی و آگاهی اجتماعی به شناخت و بینش فرد مربوط هستند، اما خود مدیریتی و مدیریت رابطه، به رفتار و عمل فرد ارتباط دارند(برادبری و گریوز 1384).
ادامه دارد ...