موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 32 صفحه
شماره فایل : 122 mg
ارگان (1988) معتقد است، در صورت تقویت رفتارهای شهروندی در سازمانها، کارکنان به دنبال اصلاح عملکرد خود در حین انجام وظایف و فعالیتهای سازمانی خواهند بود و نقش خود را به خوبی ایفا خواهند کرد. به زعم جوت ، اسکولار و میلر (2006) فرض بر این است که اگر کارکنان در رفتارهای شهروندی سازمانی سهیم باشند و در بهبود آن مشارکت ورزند، موقعیت کاری اثربخشتر و کارها روانتر انجام میشود. پادساکف، مکنزی (1991) نیز به هفت کارکرد رفتار شهروندی سازمانی در سازمان و مدیریت اشاره میکنند.
از نظر آنان، رفتار شهروندی سازمانی: 1- موجب افزایش همکاری و بهرهوری مدیریتی میشود. 2- نیاز به تخصیص منابع کمیاب را برای حفاظت از منابع سازمان، نظارت و کنترل بر اجرا و انجام وظایف روزمره کاهش میدهد. 3- سازمانها را قادر میسازد تا از طریق خوشایندتر کردن محیط کاری، کارکنانی با کیفیت بالا را جذب و حفظ کنند. 4- باعث آزادی منابع جهت تحقق اهداف میشود. 5- هماهنگی فعالیتها را بین اعضای تیم و گروههای کاری تسهیل میکند. 6- با کاهش تغییرپذیری در عملکرد واحدهای کاری عملکرد سازمانی را افزایش میدهد.
7- توانایی سازمان را در تطبیق با تغییر محیطی افزایش میدهد( هویدا و نادری، 1388). از این مطالعات مشخص میگردد که رفتار شهروندی بر عملکرد سازمانی تأثیر دارد. برخی از محققان مطرح کردهاند که رفتارهای شهروندی، عملکرد سازمانی را به وسیله گریسکاری ماشین اجتماعی سازمانها تسهیل میکند( بورمن و همکاران، 1983؛ به نقل از احمدی، 1388).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.