قابل استفاده در: مقاله نویسی و انجام پژوهش های علمی
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 53 صفحه
بعد از پرداخت حق اشتراک فایل شماره 212 را دانلود کنید.
مارسیا جی بتیس (2002) در چهارمین کنفرانس بینالمللی نیازهای اطلاعاتی، الگویی از روشهای اطلاعیابی را ارائه نمود که در اینجا مورد بررسی قرار میگیرد. انسان قادر است مقدار زیادی دانش در زندگی کسب کند و همچنین قابلیت سازگاری با شرایط مختلف محیطی و اجتماعی را دارد.
انسانها بسیار اجتماعی هستند و بسیاری از آموختهها و تجاربشان را از تعاملات اجتماعی بهدست میآورند. برای بسیاری از افراد در بیشتر موارد، رفتارهای اطلاعیابی شامل جذب و استفاده از دانش و اطلاعاتی است که در زندگی روزمره با آن برخورد میکنند و ٨٠ درصد از دانش خود را از آگاهیهای ساده از جامعه و محیط طبیعی به دست میآورند.
این الگو بیانکننده روشهای اطلاع یابی است و جزئیات آن به شرح زیر است:
- مستقیم یا غیر مستقیم: منظور از مستقیم و یا غیرمستقیم در نمودار این است که آیا شخص اطلاعات خاصی را مورد جستجو قرار داده، یا به صورت تصادفی تحت تأثیر اطلاعات قرار گرفته است.
- فعال یا منفعل : اگر شخص برای گردآوری اطلاعات و حل مسئله خود به طور فعالانه عمل کند، اطلاعیابی فعال صورت گرفته ولی اگر شخص بدون تلاش و فعالیت و بدون انجام جستجو به اطلاعات دست یابد، اطلاعیابی منفعل صورت گرفته است.
بنابراین چهار حالت برای اطلاعیابی میتوان در نظر گرفت:
- جستجوکردن: هنگامی که شخص میداند که به چه اطلاعاتی نیاز دارد، به صورت مستقیم و فعالانه به جستجوی اطلاعات میپردازد.
- مشاهده یا نظارت: در این روش ما اطلاعات مورد علاقه و پرسشهایمان را در ذهن حفظ میکنیم ولی نیاز مبرمی به تلاش فعال برای گردآوری اطلاعات احساس نمی کنیم، هنگامی که اطلاعاتی در آن خصوص به ما میرسد آن اطلاعات را جذب میکنیم. بنابراین این روشی مستقیم و منفعل است.
- مرور و یا تورق :این روش متمم و مکملیافته روش مشاهده میباشد و به صورت غیرمستقیم و فعال است. در این روش ما نیاز اطلاعاتی خاصی نداریم ولی به طور فعالانه خود را در جریان اطلاعات جدید قرار میدهیم و عامل اساسی انجام این رفتار حس کنجکاوی است.
- آگاه شدن: هنگامی که شخص نمیداند که به دنبال چه اطلاعاتی است و از نیاز اطلاعاتی خود باخبر نیست، به صورت غیرفعال و غیرمستقیم به جذب و گردآوری اطلاعات محیط میپردازد به این روش آگاه شدن می گویند.
اگر آگاه شدن ٨٠ درصد از دانش ما را تشکیل دهد، جستجوی مستقیم یک درصد و بقیه دانش از راه مرور و مشاهده به دست میآید. مطالعات نشان میدهد که مردم اصولی را به کار میبرند که با کمترین تلاش به اطلاعات مورد نیاز خود دست یابند و بهدلیل پیچیده بودن نظامهای اطلاعاتی، مردم به روشهای انفعالی و غیرمستقیم کسب اطلاعات خو گرفته اند.
بنابراین در بررسی رفتار اطلاعیابی، اشخاص به دو روش کلی زیر عمل میکنند. 1. جذب منفعل از روشهای مشاهده و آگاه شدن 2. نمونهگیری و گزینش از طریق مرور و بررسی و جستجوی فعال (نویدی، 1386).
ادامه دارد ...