قابل استفاده در: مقاله نویسی و انجام پژوهش های علمی
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 23 صفحه
بعد از پرداخت حق اشتراک فایل شماره 214 را دانلود کنید.
قرآن کریم، سفره گسترده فیض الهی و کلام نورانی پروردگار انسان و جهان است. این منشور آسمانی، معیار و محک درستی و نادرستی اندیشه ها، احکام و رفتار به شمار می آید و هر چه با رهنمودهای آن ناهماهنگ باشد، فاقد ارزش و اعتبار است.
این سند نبوت و معجزه جاوید حضرت رسول (صلی الله علیه وآله وسلم) در صورتی می تواند در زندگی و اخلاق فردی و اجتماعی ما تأثیرگذار باشد که به هدایت آن گردن بنهیم و آن را به عنوان الگو قبول کنیم و ارزیابی اخلاق و عمل خویش را با این میزان انجام دهیم.
آنگاه روشن می شود که چه کسی اخلاق قرآنی دارد و چه کسی از چنین تربیتی دور شده است.(سادات،1380 :65) باور به توحید و یگانگی خداوند متعال از جمله اعتقادات اصیل مسلمانان است.
قرآن کریم می فرماید: "خدا كه نیست خدایی جزء او، زنده پاینده ." تاکید بر یگانگی خداوند و یکتا دانستن او، بر همه ی جنبه های زندگی یک مسلمان تاثیر گذاشته و به عنوان یک قوه ناظر بر همه شئونات زندگی فرد مسلمان عمل کرده و در نتیجه به آن هدف و در عین حال جهت بخشیده است.
در تفسیر نمونه در ذیل آیه مذکور آمده است: " ابتدا از ذات اقدس الهى و مساله توحید اسماء حسنى و صفات او شروع مى كند، خداوند هیچ معبودى جز او نیست (الله لا اله الا هو). الله نام مخصوص خداوند و به معنى ذاتى است كه جامع همه صفات كمال و جلال و جمال است، او پدید آورنده جهان هستى است، به همین دلیل هیچ معبودى شایستگى پرستش جز او ندارد و از آنجا كه در معنى الله یگانگى افتاده است، جمله لا اله الا هو تاكیدى بر آن است."(مکارم شیرازی، ج 2، 1376: 262)
در هر مكتبی، یك مبنای كلی برای دسته بندی و طبقه بندی ارزش ها وجود دارد كه اهمیت هر ارزشی در رابطة با آن محور اصلی سنجیده می شود و همین محور اصلی است كه تفاوت میان دیدگاه های ارزش شناسی مكاتب را سبب می شود. در برخی مكاتب، لذت محور اصلی است و متناسب با آن سایر ارزش ها و اهمیت هر یك تعریف می شود، در بعضی مكاتب، سود محور مبنایی است و ارزش ها بر اساس آن تعریف و اهمیت می یابند.
اما در نظام فلسفة تعلیم و تربیت قرآن كریم، محور كلیدی واصلی ارزش ها، توحید است. روح تمامی ارزش های دینی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، تربیتی، اخلاقی، فرهنگی، فردی، علمی و اعتقادی، توحید است؛ تفاوت مبنایی ارزش شناسی در قرآن كریم و سایر مكاتب فلسفة تعلیم و تربیت این است كه محور در قرآن كریم، خداوند است و در سایر مكاتب، انسان است.
در قرآن كریم، هدف خدایی شدن انسان در همین دنیاست، اما در سایر مكاتب انسان مدار، هدف تنها تعالی دنیایی انسان یا به تعبیر دقیق تر دنیایی شدن انسان است. در نتیجه، خروجی هر نظام نیز با یكدیگر متفاوت خواهد بود.
ادامه دارد ...