تولد کودک استثنایی به همراه خود مشکلات جدید و مضاعف را برای والدین این کودکان به دنبال دارد، در چنین خانوادههایی درخواستهای جدیدی برای والدین بهواسطهی نیاز به بستری شدن، مراقبتهای پزشکی و نیازهای مراقبتی، آموزشی و توانبخشی کودک، ایجاد میشود.
پیشینه داخلی و خارجی:
دارد
منابع فارسی:
دارد
منابع لاتین:
دارد
نوع فایل:
Word قابل ویرایش
تعداد صفحه:
33
تولد کودک استثنایی به همراه خود مشکلات جدید و مضاعف را برای والدین این کودکان به دنبال دارد، در چنین خانوادههایی درخواستهای جدیدی برای والدین بهواسطهی نیاز به بستری شدن، مراقبتهای پزشکی و نیازهای مراقبتی، آموزشی و توانبخشی کودک، ایجاد میشود و این عوامل بهنوبهی خود میتواند فرآیند سازگاری و بهزیستی والدین را تحت تأثیر قرار دهد و پیامدهایی همچون تنیدگی را به دنبال داشته باشد (پاستر، برندوین و والش ، 2009).
جهتگیری مذهبی نقش مهمی در زندگی مادران دارای کودکان ناتوان دارد. خباز و همکاران (1390) در پژوهشی نشان دادند که باورهای مذهبی خصوصاً مذهب گرایی و ارزنده سازی مذهبی نقش مهمی در پیشبینی سبک مقابله مسئله محور در مادران دارای کودک ناتوان ذهنی نسبت به مادران دارای کودک بدون ناتوانی ذهنی دارند.
تابآوری و سبکهای مقابله
استمسما، هیجر و استالن (2006) دریافتند که آموزش تابآوری میتواند استفاده از راهبردهای فعال، جستجوی حمایت اجتماعی، خود دلگرم سازی و افکار مثبت را در بین افراد افزایش و راهبردهای کنار آمدن منفی مانند واکنشهای افسردگی، راهبردهای منفعلانه و اجتنابی را کاهش میدهد و باعث کاهش افسردگی میشود. در پژوهش دیگری استینهارد و ودلبیر (2008) به این یافته رسیدند که برنامه افزایش تابآوری، باعث افزایش راهبردهای مقابلهای مؤثرتر، افزایش عوامل حفاظتی مانند عواطف مثبت، اعتمادبهنفس و خود رهبری و کاهش عواطف منفی، استرس و افسردگی میشود.
نونه و هستینگز (2009) نیز در پژوهشی دریافتند که ایجاد تابآوری از طریق ایجاد پذیرش روانشناختی، باعث کاهش استرس کاری و افزایش سلامت روانی کارکنان و معلمانی که با افراد کمتوان ذهنی در تعامل بودند، میشود. بنابراین، تابآوری تا حدی، ویژگی شخصی و تا حدی نیز نتیجه تجربههای محیطی افراد است ولی انسانها قربانی محیط یا وراثت خود نیستند و میتوان واکنش افراد را در مقابل استرس، رویدادهای ناخوشایند و دشواریها تغییر داد بهطوریکه علاوه بر پایداری در برابر آسیبها و شرایط تهدیدکننده، شرکت فعال و سازنده در محیط پیرامون خود داشته باشند و همانطور که گفته شد میتوان ویژگی تابآوری را یاد داد و تقویت کرد. ازآنجاییکه تابآوری با سبکهای مقابله¬ای فعال رابطه مستقیم دارد، پس می¬توان نتیجه گرفت که با افزایش تابآوری، میتوان راهبردهای مقابلههایی فعال را جایگزین راهبردهای منفعلانه کرد و درنتیجه باعث کاهش استرس و عواطف منفی شد.