موارد استفاده : منبع کمکی انجام پژوهش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 89 صفحه
شماره فایل 657
در مرحلۀ پیشعملیاتی زبان گفتاری کمک زیادی به تحول شناختی کودک میکند و کودک را قادر میسازد تا پدیدهها و امور مختلف را به طور نمادی مورد بررسی قرار داده، مفاهیم مختلف را بشناسد (سیف، 1386).«پیاژه خاطرنشان ساخت که زبان انعطاف پذیرترین ابزار بازنمایی ذهنی است.
زبان با جدا کردن فکر از عمل، به شناخت امکان میدهد که بسیار بیشتر از مرحلۀ حسی-حرکتی، کارآمد شود. وقتی که کودک در قالب کلمهها فکر کند، بر محدودیتهای ادراک لحظهای خود چیره میشود و میتواند در یک زمان به گذشته، حال و آینده بپردازد و تصاویر ذهنی همبستهای در مورد واقعیت بیافریند» (میلر ، 1993، به نقل برک، ترجمۀ سید محمدی، 1384، ص 316). از این رو به نظر پیاژه، در مرحلۀ پیشعملیاتی کودک اندیشیدن در قالب نمادها که با مهارتهای زبان تسهیل مییابد را آغاز میکند (مییر و ودسک، 1979، به نقل از سیماتوا، 2010، سیف، 1386).
هر گاه که کودک یک شیء یا عمل را به عنوان نماینده و مظهر یک شیء و یا عملی که حاضر نیست به کار میبرد او از نماد استفاده کرده است (کرین، 1943، ترجمۀ فدایی، 1383، ص 75). در مرحلۀ پیش عملیاتی کودک قادر به تفکر نمادین است و می تواند اصول منطقی برای نمادها را به کار گیرد (اگگر ، 2007).
بنا به گفتۀ وولفلک (2004، ص 78) «نخستین نوع تفکر که از عمل مجزاست مستلزم این است که طرحوارههای عمل به صورت نمادی درآیند. بنابراین توانایی نمادها و استفاده از آنها (منظور کلمات، حرکات سر و دست، علامتها، تصاویر، و مانند اینها) یکی از دستاوردهای مهم مرحلۀ پیشعملیاتی است که کودکان را به عملیات ذهنی مرحلۀ بعد نزدیک میکند» (به نقل از سیف، 1386، ص 78). به عبارت دیگر، انتقال از مرحلۀ حسی_حرکتی به مرحلۀ پیش عملیاتی با ظهور بازنمودهای ذهنی را آنچه پیاژه کارکردهای نشانهشناختی مینامد (کلاین، 1973).
«توانایی استفاده از نمادها و اندیشیدن براساس آنها را کارکرد نشانه شناختی نام گرفته است» (پیاژه و اینهلدر، 1969، به نقل از سیف، 1386). «بنا به گفتۀ فتسکو و مککلور (2005)، کارکرد نشانهشناختی بدین معنی است که تفکر کودک به تجارب حسی-حرکتی بلاواسطه و مستقیم محدود نیست، بلکه او در این مرحله میتواند نمادهای ذهنی را برای بازیابی آن تجارب تغییر دهد» (ص، 135، به نقل از همان).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.