موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 72 صفحه
شماره فایل : 97 mg
1 یونان باستان بیشترین آثار به جای مانده از افلاطون و ارسطو درباره حكمت عملی و مباحث اجتماعی است. سقراط در جامعه آن روز یونان، فضایل پنج گانه حكمت، شجاعت، عفت، عدالت و خدا پرستی را به عنوان اصول اولیه اخلاق پایه گزاری كرد.كتاب جمهور افلاطون چكیده دیدگاه های سقراط در عدالت می باشد كه انسجام واستحكام افلاطونی یافته است.
عدالت بر طبق عقیده افلاطون، رشتهای است كه جامعه را به یكدیگر می پیوند. عدالت به عقیده وی هم تقوای عمومی است و هم تقوای خصوصی زیرا به وسیله آن، عالیترین درجه خوبی هم برای دولت و جامعه و هم برای فرد محفوظ میماند. گویند: «برای هر انسان، چیزی به از آن نیست كه هر فرد، مقام و مكانی را اشغال كرده باشد كه شایسته آن است».
افلاطون در پی آن بود تا عدالت حقیقی را در یك كشور ایده آل به تصویر بكشد و بر همین اساس یك جمهوری خیالی و مدینه فاضله را به عنوان الگوی حكومتی طرح میكند. ارسطو نیز بر اساس تقسیمبندیای كه در حكمت عملی ارائه میكند عدالت در اخلاق را با اصول چهارگانه فضایل اخلاقی و در سیاست مدرن با طرح عدالت توزیعی یعنی تعیین سهم هر یك از افراد جامعه بر حسب منزلت و شایستگی و در تدبیر منزل اقتصاد با طرح عدالت تبادلی یا تعویضی یعنی برابری آنچه داده می شود با آنچه ستانده می شود هر یك به صورت مستقل مورد بحث قرار می دهد.
او می گوید: بهترین شخص كسی نیست كه فضیلتش رادرباره خودش اجرا كند بلكه كسی است كه آن را درباره دیگری اجرا كند چون كار دشوار این است. پس عدل به این مفهوم را نباید جزئی از فضیلت دانست، بلكه خود، تمام فضیلت است و ضد آن یعنی ظلم را نیز نباید جزئی از رذیلت دانست، بلكه خود، عین رذیلت است (لطیفی 1384، 84).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.