موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 31 صفحه
شماره فایل : 166 mg
با شكل گيري سازمانها در طول دوره هاي مختلف، از الگوهاي و مدلهاي متعددي جهت ارزيابي عملكرد استفاده شده است. سازمانها به فراخور نياز در ابتدا تنها از شاخص ها و معيارهاي محدودي براي ارزيابي عملكرد استفاده مي كردند. گسترش فعاليتها و حوزه عملكردي سازماني، پويايي محيط و مطرح شدن موضوع ها و مسائل نوين مديريتي مانند رضايت مشتري، مسئوليت اجتماعي و...
سازمانها را بر آن داشت تا به شاخص هاي محدود اكتفا نكنند. از اين رو مدلهاي جامع و چندمعياره براي ارزيابي سازمانها شكل گرفت و به تدريج تكامل يافت. اين الگوها سازمان را از ابعاد مختلف مورد ارزيابي قرار مي دهند و با درنظرگرفتن شاخصهاي چندگانه، ابزارهاي مناسبي را براي ارزيابي عملكرد سازمانهاي نوين فراهم مي سازند . به طور كلي مدلها را بر اساس روش طراحي و استقرار نظام ارزيابي (و تا حدودي درانطباق با ديدگاههاي سنتي و نوين)، ميتوان به دو دسته كلي ذيل تقسيم نمود (مجيبي ميكلايي، 1385: 22).
همانگونه که اشاره شد از روش های مختلف مانند روش های پارامتری (روش تا بع تولید مرزی قطعی وتصادفی) و روش های ناپارامتری (روش وصل نقاط حدی،تاکسونومی عددی وروش تحلیل پوششی داده ها) می توان به رتبه بندی و تعین کارایی پرداخت. این روش ها هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارا هستند، از آن جا که روش های ناپارامتری مبتنی بر یک سری بهینه سازی اند، برای محاسبه کارایی نسبی از آن ها استفاده می شود.
عبارت نسبی در جمله بالا بسیار حائز اهمیت است زیرا کارایی به دست آمده در این روش، نتیجتاً مقایسه بنگاه¬های موجود با یکدیگر را نشان می دهد. بنابراین، در صورتی که تعدادی از مشاهدات حذف و یا تعداد آنها اضافه شود، ممکن است مقدار کارایی محاسبه شده نیز تغییر و کم یا زیاد گردد.
از این حیث کارایی به دست آمده نسبی است نه مطلق . در روش های غیر پارامتری نیاز به انتخاب فرم تابع نبوده و محدودیتی نیز برای تعداد ستاده وجود ندارند. از میان سه روش ارزیابی ناپارامتری؛ تحلیل پوششی داده¬ها، وصل نقاط حدی و تاکسونومی عددی، روش تحلیل پوششی داده ها با توجه به مبانی برنامه¬ریزی ریاضی در هر مدل، ارزیابی مناسبتری از دو روش دیگر پدید می آورد (عیسی زاده روش و خسروی، 1390).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.