موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 93 صفحه
شماره فایل : 765 mg
تاریخچهی پیدایش هوشمندی رقابتی هوش رقابتی مفهوم تازهای در ادبیات موضوع نیست. این واژه در نیمهی نخستین دوران صنعتی به ادبیات كسب و كار وارد گردید. به نظر میرسد كاربرد این مفهوم با واژهی (Competitive Intelligence) نخستین بار در دههی 1930 پدیدار گردیده است.
با این وجود، از اوایل دههی 1960 بود كه روز به روز نوشتههای بیشتری در پیرامون هوش رقابتی، هوش راهبردی (SI) و پیمایش محیطی (ES) انتشار یافت. تا اواسط دههی 1970، با توجه به توسعهی شرکتها به کشورهای خارجی، جهانی شدن بازارها و نیازهای مختلف مصرف کنندگان این مقوله به طور آهسته اما منظم توسعه پیدا کرد(Prescott,1995).
در واقع تمام این موارد حیات و فعالیتهای شرکتها را تحت تاثیر قرار داده و مدیران را به تحقیقات مداوم برای نظریهها و تکنیکهای جدید جهت رویارویی با رقابت ترغیب نموده است(Fuld,1995). با این همه در دههی 1980بود كه سیستمهای هوش كسب و كار (BIS) و سیستمهای اطلاعات مدیریت (MIS) پدیدار شدند تا امكان استفاده از اطلاعات پیرامونی با اثربخشی بیشینه فراهم شود.
اما از اوایل دهه 1990 میلادی با تكمیل رویكردهای متنوع از نظامهای مدیریتی، موضوع هوش رقابتی به عنوان بخش اعظم هوش سازمانی در مجامع علمی فراگیر شد. در این دوران پژوهشگران رویكردهای گوناگونی را برای اندازه گیری هوش رقابتی و اثرهای آن در سازمان طرح ریزی نمودند و بكار گرفتند. اما از اوایل دهه 90 میلادی، هوش رقابتی به عنوان بخش جدایی ناپذیر از ادبیات كسب و كار بین پژوهشگران و در مجامع علمی فراگیر شد. برآورد میشود از نظر حجمی بیش از 85 درصد هوش سازمانی را هوش رقابتی تشكیل میدهد و تاكنون اندیشهی اندیشمندان بسیاری در دانشگاههای سراسر جهان به پردازش هوش رقابتی معطوف گردیده است(Michaeli & Simon,2008).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.