موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 15 صفحه
شماره فایل : 220 mg
تئوری تبادل رهبر-عضو، رهبری را بهعنوان یک فرآیند، مفهومسازی کرده و تمرکز آن، بر رابطه تعاملی بین رهبر با پیرو با تأکید بر فرآیند ارتباط دو عضوی است.(Flemming,2009 ) این تئوری بر این باور است که رهبری، یک فرآیند تبادلی بین رهبر و پیروان او است. یعنی تأثیر فرودستان بر رهبران و رفتار آنها، به همان اندازه تأثیر رهبران بر رفتار فرودستان است.(خلیلی شورینی ،1372 ) بهطور کلی تئوریهای رهبری شامل 3 دسته تئوریهای شخصیتی رهبری، تئوریهای رفتاری رهبری و تئوریهای اقتضایی است.
تئوریهای اقتضایی شامل الگوی اقتضایی فیدلر، نظریه مسیر-هدف، تئوری موقعیتی هرسی و بلانچارد، الگوی رهبری مشارکتی و تئوری مبادله رهبر-عضو است. تئوری مبادله رهبر- عضو برای اولین بار، سی سال قبل، در آثار و کارهای دانزرو، گرائن و هاگا (1973)وهمین طور گرائن و کاشمن (1975) توضیح داده شد.(افجه،1385 ) تئوری مبادله رهبر-عضو که تئوری تبادل رهبر-پیرو یا تئوری مراوده رهبر- عضو نیز نامیده میشود و در گذشته مدل ارتباط عمودی دوتایی (دو عضوی)
نامیده میشد، بر اهمیت روابط متغیر بین سرپرست و هر یک از زیردستانش تأکید میکند و به هر دو نفر رئیس و مرئوس به اصطلاح یک جفت عمودی گفته میشود.(گریفین، الوانی، 1384 ) همانطور که در شکل 1 دیده میشود تئوری مبادله رهبر-عضو، رابطه اجتماعی میان رهبران و پیروان را نقطه مرکزی توجه خود در فرآیند رهبری قرار میدهد. (افجه،1385 )
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.