آگاهی از ویژگی های فناوری آموزشی ما را در بهره گیری درست از این علم، یاری می کند و مانع برداشت های نادرست از هدف، مفهوم، ماهیت، عملکرد و قلمرو آن می شود.
پیشینه داخلی و خارجی:
دارد
منابع فارسی:
دارد
منابع لاتین:
دارد
نوع فایل:
Word قابل ویرایش
تعداد صفحه:
60
آگاهی از ویژگی های فناوری آموزشی ما را در بهره گیری درست از این علم، یاری می کند و مانع برداشت های نادرست از هدف، مفهوم، ماهیت، عملکرد و قلمرو آن می شود. این ویژگی ها عبارتند از: -فناوری آموزشی، کاربرد اصول علمی در آموزش و پرورش است. -فناوری آموزشی بر توسعه روش ها و فنون فرایند یاددهی-یادگیری اثر بخش تأکید می کند. - فناوری آموزشی بر سازماندهی شرایط به منظور تحقق هدف های آموزشی پافشاری می کند.
-فناوری آموزشی بر طراحی ابزارهای سنجش که نتایج آموزش را ارزیابی می کنند، تأکید می کند. - فناوری آموزشی از طریق کنترل محیط یادگیری، رسانه ها و شیوه های آموزشی، یادگیری را تسهیل می کند. -فناوری آموزشی باداده ها، نتایج و فرایند یادگیری سرو کار دارد. - فناوری آموزشی به کاربرد رسانه ها در آموزش محدود نمی شود، بلکه رویکرد نظام دار را نیز دربر می گیرد. -فناوری آموزشی، مهمترین ابزار برقراری ارتباط است. - فناوری آموزشی مترادف با وسایل دیداری- شنیداری نیست.
-فناوری آموزشی اصطلاحی جامع است و نمی توان آن را به مثابه مجموعه اجزا یا فرایند آن دانست. این علم، شامل فناوری آموزشی، فناوری تدریس، آموزش برنامه ای، تدریس خود، تمایل سیستم و ... است. بنابراین فناوران آموزشی با استفاده از اصول نظریه عمومی سیستم ها، الگوهای طراحی آموزشی و روانشناسان یادگیری، کلیه فعالیت های آموزشی خود را به گونه ای نظام دار، طراحی، اجرا و ارزشیابی می کنند و پس از کسب نتایج مطلوب، بار دیگر در موقعیت مشابه از شیوه ها و تجربه های حاصل از اجرای طرح قبلی استفاده می کنند (یغما، 1379).
کاربرد فناوری در تعلیم و تربیت
کاربرد فناوری در تعلیم و تربیت و آموزش " شامل هرگونه وسایل اطلاعاتی می شود که می تواند در تعلیم و تربیت مورد استفاده قرار گیرد. این موضوع با وسایل و لوازم مورد استفاده در تعلیم و تربیت و آموزش از قبیل تلویزیون، آزمایشگاه های زبان و انواع رسانه های طراحی شده سرو کار دارد. به طور آشکار " کاربرد تکنولوژی در تعلیم و تربیت" یکی از جنبه های مهم آن است. در واقع از نظر تاریخی، اغلب واحدهای درسی تکنولوژی آموزشی دانشکده ها از واحدهایی گرفته شده اند که قبلا واحدهای کمک آموزشی سمعی و بصری نامیده می شدند.مسلما به خاطر استفاده صحیح از سخت افزارها در کنار نرم افزارهای مناسب، امکان بهبود کارایی یا کیفیت یادگیری در شرایط مشخص، بیشتر خواهد بود. یکی از جدیدترین عبارت ها در انقلاب فناوری آموزشی عبارت " سخت افزار" است که در رابطه با آن کارهای زیادی انجام گرفته که هم قابل اعتماد است و هم قابل استفاده است.
به هر حال وقتی که چنین سخت افزارهایی در دسترس عموم قرار گرفت کمبودهایی در زمینه نرم افزارهای مناسب، جهت استفاده با سخت افزارها به وجود آمد. به دنبال پیدایش نرم افزارها توجه ویژه ای بر توسعه مواد یادگیری مناسب بر اساس نظریات جدید یادگیری اعمال گردید. خط مشی اصلی فناوری آموزشی با توسعه وسایل بصری و الکترونیکی در زمینه آموزش در ارتباط بود که بعدا با نظریات روانشناسی و یادگیری، ارتباط بیشتری پیدا کرد. خط مشی اصلی فناوری آموزشی به توسعه نرم افزارهای مناسب، برای استفاده از این تجهیزات تغییر نمود.
در این مرحله از پیشرفت تکنولوژی، اغلب افراد بر این مسئله اشراف دارند که آموزش و تعلیم و تربیت از طریق تفکر دقیق و منطقی در مورد جنبه های مختلف طراحی موقعیت های تدریس و یادگیری می تواند بهبود یابد. این چنین ملاحظاتی منتهی به یک معنی وسیع و جدید از فناوری آموزشی می شود؛ به طوری که " تکنولوژی تعلیم و تربیت کامل تر از عنوان صرف " کاربرد تکنولوژی در آموزش" است. اغلب دست اندرکاران و متخصصان، امروزه تکنولوژی آموزشی (فناوری آموزشی) را به عنوان تکنولوژی تعلیم و تربیت مورد بررسی قرار می دهند. مفهوم " کاربرد فناوری در تعلیم و تربیت" اساسا یکی از آخرین وسیله هایی است که از طریق انتخاب و طراحی نرم افزارها و سخت افزارهای مناسب، راهبردهای مناسبی را فراهم می آورد تا به مجموعه اهداف و مقاصد آموزشی نایل و با آنها سازگار شویم (احدیان، رمضانی، محمدی، 1378).