موارد استفاده : منبع کمکی انجام پژوهش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 18 صفحه
شماره فایل 855
عزت نفس واژهای است که به احساس فرد نسبت به ارزشمندی و تـایید او نـسبت بـه خودش مربوط است(بلاسکویچ و توماکا ،1991). پرکاربردترین تعریف از عزت نفس تعریفی است که روزنبرگ در سال 1965 ارائه کرده است: «نگرش مطلوب و نـامطلوب نسبت به خود»(جان دی ، کاترینی و مک آرتور ، 2004).
عزت نفس براساس ارزیابیها و قضاوتهایی است که شخص درباره ویژگیهای خـود دارد و به احساسات منفی یـا مـثبت شخص درباره خود گفته میشود. عزت نفس قضاوت شخصی نسبت به ارزشمند بودن است که به صورت نگرش فرد نسبت به خودش توصیف میشود(کوپر اسمیت ،1967). ناتالین براندن نیز که"پدر جنبش عزت نفس" خوانده میشود، عزت نفس را اینگونه تعریف کـرده: «گرایش به ادراک خود به عنوان فردی که شایستگی رویارویی با چالشهای اساسی زندگی را داریم، زیرا ارزش شاد بودن را داریم»(ساین مالهی ،2001).
افزون بر این براندن عزت نفس را «سیستم ایمنی خودآگاهی« میخواند. به نظر براندن تنها داشتن سیستمی سالم و ایـمن تـضمینکننده این نخواهد بود که فرد هیچگاه بیمار نخواهد شد، بلکه این سیستم ایمنی تنها آسیبپذیری در برابر بیماری را کاهش میدهد و مقاومت در برابر بیماری را افزایش میبخشد. بنابراین داشتن عزت نفس سالم تضمین نمیکند که فرد از اضطراب و افـسردگی در رویـارویی با مشکلات رنج نخواهد برد بلکه آسیبپذیری را کاهش میدهد و آمادگی برای رویارویی با مشکلات، نیرو گرفتن و تعالی یافتن را بالا خواهد برد.
عزت نفس از دو جزء تشکیل شده است: (ا)کارایی خود یـعنی اعتماد بـه توانایی خود در فکر کردن، یادگیری، انتخاب، و تصمیمگیری درست، و به شکل وسیعتر، توانایی خود در کنترل چالشها و تغییرات، (2)احترام به خود یعنی اعتماد به حق خود برای شاد بودن، و به شکل وسیعتر، اعتماد به اینکه پیشرفت، برای شاد بودن، و بـه شـکل وسـیعتر، اعتماد به اینکه پیشرفت، موفقیت، دوستی، احترام، عشق و رضایتمندی بـرازنده فرد است(خاطری، 1385).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.