موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 72 صفحه
شماره فایل : 97 mg
استاد شهد مطهر نظرشان ان است كه مسئله عدالت چندان به تعرف ناز ندارد.زرا افراد بشر كم وبش ظلم را مشناسند. به تعبر استاد: «اصل عدالت از مقاسها اسلام است كه باد دد چه چز بر او منطبق مشود. عدالت در سلسله علل احكام است نه در سلسله معلولات، نه ان است كه آن چه دن گفت عدل است، بلكه آن چه عدل است، دن مگود.» استاد از غفلت فقهان از اصل عدالت اجتماع و فقدان قاعدهساز از آن اد مكند: «اصل عدالت اجتماع با همه اهمت آن در فقه ما، مورد غفلت واقع شده است.
در حال كه از آات چون «بالوالدن احسانا» و «اوفوا بالعقود» عمومات در فقه بدست آمده است؛ ول با ان همه تأكد كه در قرآن كرم بر رو مسئله عدالت اجتماع دارد، معهذا ك قاعده و اصل عام از آن استنباط نشده است و ان مطلب سبب ركود تفكر اجتماع ما گردده است.» استاد در ذكر معان عدالت چند مبحث مهم درباره ان مفهوم، از جمله نسب ا مطلق بودن عدالت، و رابطه عدالت با مساوات شرح مدهد.
و سه گونه تعرف از عدالت به معنا: 1. مساوات؛ 2. تساو در مقابل قانون؛ 3. رعات توازن در اجتماع ارائه مكند: «آنچنان كه من مجموعاً درافتهام، عدالت را سه جور مشود تعرف كرد: ك ان كه عدالت عن مساوات، چون از ماده عدل است و عدل عن برابر. ك معنا عدالت برابر است، بلكه اصلاً معنا و رشه اصل عدالت همان برابر است» (مطهری 1373، 309).
«اگر اصل همدوش حق و تكلف را در اسلام بشناسم و ان مطلب را درست درك كنم كه ان كه مگوم زندگ مسابقه است؛ عن مسابقه انجام وظفه و تكلف است «و ان لس للانسان الا ما سع»، و باز درست درك كنم كه نتجه و جازه مسابقات همان بهرهمند شدن از حقوق اجتماع است، به بزرگترن مبنا حقوق اجتماع اسلام پ بردهام» (مطهری 1361، 88).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.