موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 102 صفحه
شماره فایل : 678 mg
اساسیترین مشخصه سازمانهای قرن 21، تأکید بر دانش و اطلاعات است. بر خلاف سازمانهای گذشته، سازمانهای امروزی دارای تکنولوژی پیشرفته بوده و نیازمند تسخیر، مدیریت و بهرهبرداری از دانش و اطلاعات به منظور بهبود کارایی، مدیریت و پیگیری تغییرات پایانناپذیر هستند. دانش، ابزار قدرتمندی است که میتواند تغییرات را در جهان به وجود آورده و نوآوریها را ممکن سازد. بیلی و کلارک(2000) مدعی هستند که دانش، مخصوصاً دانش ضمنی کلیدی برای مزیت رقابتی پایدار در آینده است.
والمحمدی(1388) با اشاره به اینکه (دانش بدون مردم هیچ است)، اهمیت جنبه انسانی مدیریت دانش را نشان میدهد. در سالهای اخیر، سازمانها و شرکتهای مختلف، پیوستن به مدیریت دانش را آغاز کردهاند و مفاهیم جدیدی چون کار دانشی، دانشکار، مدیریت دانش و سازمانهای دانشی خبر از شدت گرفتن این روند میدهد. پیتر دراکر، با بهکارگیری این واژگان خبر از ایجاد نوع جدیدی از دانش در سازمانهامیدهدکه در آنهابه جای قدرت بازو قدرت ذهن حاکمیت دارد. بر اساس این نظریه در آینده جوامعی میتوانند انتظار توسعه و پیشرفت داشته باشند که از دانش بیشتری برخوردار باشند.
به این ترتیب برخورداری از منابع طبیعی نمیتواند به اندازه دانش مهم باشد. سازمان دانشی به توانمندیهایی دست مییابد که قادر است از نیروی اندک قدرتی عظیم بسازد(ابطحی و صلواتی، 1385، 3). توبیاس (2000) عنوان میکند که دو دارایی بزرگ وجود دارد که سازمانها صاحب آن هستند : یکی افرادی که در آن سازمان کار میکنند و دیگری دانشی که در ذهن کارکنان سازمان است. بنابراین دانش را باید خلق، ذخیره و به کار برد که این وظیفه مدیریت دانش است. مدیریت دانش ابزار مهمی است که سازمانها از طریق آن بهتر میتواننددانش و اطلاعات را مدیریت کنند.بر خلاف دیگر تکنیکها، تعریف مدیریت دانش اغلب آسان نیست زیرا حوزه وسیعی از مفاهیم، وظایف مدیریتی، تکنولوژیها و اقدامات را با خود به همراه دارد. محیط جهانی و پر رقابت امروزی، رشد روندهای مدیریتی مانند مدیریت کیفیت فراگیر، الگوگیری، مهندسی مجدد، ساختاربندی مجدد، کوچک سازی و برونسپاری، برنامهریزی استراتژیک، یادگیری سازمانی و مدیریت دانش را در بر داشته است.
در قرن 21 سازمانهاذاتاً رقابتی، ثابت قدم و پیشگام میباشند. ایجاد مزیت رقابتی استراتژیک نیازمند نوع جدیدی از سازمان میباشند که قابلیت ایجاد دانش برای حداکثر سازی رقابت و موفقیت استراتژیک را داشته باشند. سازمانها باید برای ایجاد و کنترل دانش، دارای سازوکارهایی باشند. با این وجود بسیاری از سازمانها هنوز فعالیت مدیریت دانش را به طور رسمی یا آگاهانه مورد بررسی قرار ندادهاند که احتمالاً علت این بی توجهی این است اکثر سازمانها مفهوم مدیریت دانش و اهمیت آن را درک ننمودهاند.
مدیریت دانشهنوز در حال تعیین چارچوبی برای خویش است، زیرا ادبیات نظری و تحقیق در این حوزه کم است. میزان هزینه برای مدیریت دانش در سال 1998 برابر 76 میلیون دلار بوده است و این رقم در سال 2003 به 8 میلیارد دلار رسید. امروزه ثروت جدید سازمانها مدیریت کیفیت فراگیر، مهندسی مجدد، سرمایه معنوی و اجتماعی است و در قرن 21، سازمانهایی موفق خواهند بود که در حوزه دانش سرآمد باشند(ایران نژادپاریزی، 1380).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.