قابل استفاده در: مقاله نویسی و انجام پژوهش های علمی
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 53 صفحه
بعد از پرداخت حق اشتراک فایل شماره 212 را دانلود کنید.
کولثائو (1991) در مطالعه خود در یک مرحله دو ماهه، مراحل مختلف فرایند رفتار اطلاع یابی را در بین دانشجویان مورد بررسی قرار داد و سپس فرایندهای انفرادی رفتار اطلاع یابی آنها را مشخص کرد و در نهایت با توجه به یافته های خود، الگویی را ارائه داد.
هدف اصلی این مطالعه، نشان دادن این اصل بود که طراحی نظامهای اطلاع رسانی و تعامل بین انسان و ماشین باید بر مبنای مفهوم مدل سازی کاربر، تصفیه اطلاعات و هدایت اجتماعی صورت پذیرد.
وی در مطالعه های خود نشان داد عواملی همچون نامعین بودن، اغتشاش، خوش بینی، ناکامی، آسودگی و رضایتمندی می تواند بر رفتار اطلاع یابی جستجوگران تأثیر بگذارد. وی، با اشاره به جنبه های انگیزشی و شناختی اشخاص، نکته های مهمی را در خصوص عوامل مؤثر بر رفتار اطلاع یابی بر دانش پیشین اضافه می کند.
وی تردیدی را که جستجوگر پیش از اطلاع یابی و در حین اطلاع یابی در خود احساس می کند، به عنوان یکی از مؤثرترین عوامل رفتار اطلاع یابی او معرفی می کند. وی از این تردید به عنوان محرک اصلی و اساسی در اطلاع یابی نام می برد و چنین تحلیل می کند، در زمانی که جستجوگر با موقعیتهای خاصی روبرو می شود و از درک صحیح مسئله یا اطلاعات عاجز می ماند، دچار این تردید می شود و به منظور کاهش آن، اطلاع یابی و جستجو را آغاز می کند و معمولاً این احساس تردید و عدم امنیتی را که در آغاز با خود داشت، تا پایان جستجو و دستیابی به یقین با خود به همراه دارد.
بنابراین، در نظریه کولثائو «اصل عدم اطمینان» جایگاهی ویژه دارد. این اصل که مبین نوعی وضعیت شناختی و عاطفی است، همراه با اولین مراحل فرایند تحقیق و هنگامی مطرح می شود که دانشجویان در مورد موضوع تحقیق خود مطمئن نیستند و یا در فهمشان از موضوع نقص یا کاستی وجود دارد. کولثائو عقیده دارد که افراد در جریان کسب اطلاعات بیشتر به دنبال معنا هستند تا یافتن پاسخ.
تدوین فرضیه، اساسی ترین نقطه در فرایند تحقیق است. شرایط عاطفی، تحت نفوذ وحدت و تکرر اطلاعاتی که در جریان تحقیق با آن مواجه می شویم، قرار دارد. شرایط عاطفی می توانند با مراحل خاصی از تحقیق پیوند داشته باشند؛ و سرانجام درگیری شخصی با فرایند تحقیق موجب افزایش احساسات مثبت می شود.
برای کولثائو، وضعیت انفعالی کاربر در طول تحقیق نکته اصلی است. طی چند تحقیق که سالها به طول انجامید، از مشاهده و بررسی دانشجویان، کولثائو توانست مراحلی را تعریف کند که رویهمرفته بیانگر تحقیق است. وی این مراحل را با وضعیت عاطفی و رفتاری هر یک مرتبط می سازد (موریس، 1375).
ادامه دارد ...