قابل استفاده در: مقاله نویسی و انجام پژوهش های علمی
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 36 صفحه
بعد از پرداخت حق اشتراک فایل شماره 254 را دانلود کنید.
همانطور که می دانید درمان فراشناختی پیشرفت جدیدی در درک علل مشکلات بهداشت روانی و درمان آنها است. این رویکرد براساس نظریه بنیادی کارکرد اجرایی خود نظم بخش (ولز و ماتیوس، 1996،1994، ولز، 2000 ) استوار است که ابتدا در مورد اختلال اضطراب، فراگیر به کار برده شد و بعد به عنوان یک رویکرد درمانی کلی گسترش یافت (Wells, 2000).
یکی از ویژگی های اختلال های روانشناختی نظیر اضطراب یا افسردگی آن است که تفکر دچار سوگیری و کنترل آن دشوار می شود و همین امر موجب بدتر شدن و تداوم ناراحتی هیجانی می شود. اکثر بیماران گزارش می نمایند احساس می کنند که کنترلی بر افکار و رفتارشان ندارند. یک خصیصه مهم دیگر اختلال های روان شناختی آن است که الگوهای تفکّر و توجه شخص بر خود و موضوعات تهدیدکننده متمرکز می شود.
درمان فراشناختی بر تغییر این الگوهای تفکّر تأکید می کند و آن را بسیار مهم می داند. رویکرد فراشناختی این الگوهای تفکّر و توجه را «سندرم شناختی-توجهی» می نامند. این الگو شامل نگرانی، اندیشناکی، توجه تثبیت شده و راهبردهای خودتنظیمی یا رفتارهای مقابله ای ناسازگارنه ای است که فرد آنها را مفید می داند، اما نتیجه معکوس دارند و به تداوم مشکلات هیجانی منجر می-شوند. سندرم شناختی- توجهی توسط فراشناخت ها کنترل می شود و حذف آن از طریق کمک به بیمار در کسب راه های جدید برای کنترل توجه، برقراری رابطه با افکار و باورهای منفی، و تغییر باورهای فراشناختی ایجادکننده الگوهای تفکّر ناسازگارانه ضروری است. نظریه فراشناختی بر این اصل استوار است که بر خلاف شباهت های بنیادی در مکانیزم های آسیب شناختی در میان اختلال های روانشناختی، هر اختلال محتوای خاص خود را درسطوح شناختی و فراشناختی دارد.
برای مثال اختلال اضطراب فراگیر، شامل باورهای منفی درباره کنترل ناپذیری و خطر نگرانی است. در حالی که اختلال وسواس فکری و عملی، شامل باورهای فراشناختی منفی درباره معنی و قدرت افکار مزاحم است. درمان فراشناختی از لحاظ تأکید بر نقش اختلال یا سوگیری در تفکر در ایجاد و تداوم اختلال های هیجانی در زمره رویکردهای شناختی-رفتاری قرار می گیرد.
اما از لحاظ بنیان های نظری و مفهومی، مدل های ویژه اختلال، تأکید بر فرایندها و دانش فراشناختی و بسیاری از فنون مورد استفاده با درمان های شناختی سنتی تفاوت عمده ای دارد. باورهایی که در درمان فراشناختی حایز اهمیت اند، شناخت های معمولی مورد توجه درمان هایی شناختی -رفتاری نیستند، بلکه باورهای فرد درباره تفکر یعنی باورهای فراشناختی هستند.
درمان فراشناختی رویکرد نوظهوری است که در نتیجه مدل سازی و فرضیه آزمایی نظام دار به وجود آمده و به فنون مختلفی منجر شده است که اثربخشی آنها در مطالعات علمی نشان داده شده است. این رویکرد در درک و درمان اختلال های مانند اختلال اضطراب فراگیر، استرس پس از آسیب، اختلال وسواس فکری و عملی، اضطراب اجتماعی، افسردگی و اضطراب تندرستی بسیار مؤثّر بوده است.
ادامه دارد ...