موارد استفاده : منبع کمکی انجام پژوهش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 45 صفحه
شماره فایل 675
حیطه مربوط به كیفیت زندگی و سنجش آن شاید در هیچ زمانی به اندازه امروز وسیع نبوده است. اقتصاددانان، دانشمندان علوم اجتماعی و دولتمردان هركدام، از دیدگاه خاصی به این مقوله مینگرند. این امر از آنجا ناشی میشود كه شاخصهای مربوط به كیفیت زندگی طیف وسیعی را در بر میگیرند كه از تغذیه و پوشاك گرفته تا مراقبتهای بهداشتی و محیط اجتماعی و مادی پیرامون را شامل میشود به همین خاطر برای سنجش كیفیت زندگی ابزار بسیاری تدوین شده است.
اقتصاددانان اولین كسانی بودند كه بطور غیر مستقیم به این امر پرداختند تولید ناخالص ملی( GDP) اولین شاخص بود كه اقتصاددانان برای سنجش پیشرفت اجتماعی و بطور تلویحی كیفیت زندگی تدوین كردند. تولید ناخالص داخلی، معرف ارزش پول همه كالا و خدماتی است كه در طول یك سال، در محدوده جغرافیایی یك كشور تولید میشود و بر میزان تولید تاكید دارد( عنبری، 1388؛155).
اما در دهه 1970 در مقابل پیامدهای رشد اقتصادی نظیر گسترش فقر، آلودگیها، گسترش شكاف طبقاتی، افزایش بیرویه جمعیت، شاخص GDP مورد نقد گرفت.برای مثال كمپل و همكارانش ( 1976) طی مقایسهای كه در مورد شرایط زندگی مردم در قبل و بعد از جنگ جهانی دوم انجام دادهاند به این نتیجه رسیدند كه اتکا محض به اندازهگیری پولی- اقتصادی به تنهایی نمیتواند بازگو كننده مناسب سطح كیفیت زندگی و یا رضایتمندی مردم باشند چرا كه سالهای پس از جنگ جهانی افزایش چشمگیر در میانگین استاندارد زندگی مردم روی داده است.
با وجود این در همان زمان مردم آمریكا شاهد كاهش امنیت فردی، افزایش سوء مصرف مواد، قتل و بیثباتی سیاسی بودند. آگاهی از نبود یك رابطه كامل مستقیم بین شاخصهای اقتصادی ومیزان رضایتمندی از زندگی پژوهشگران را واداشت تا بدنبال سایراندازه های غیر پولی باشند تا بتواند برآورد كننده بهتر میزان رضایت عمومی باشد(كمپبل،1976؛49).
همچنین استرلین واگلسكو نیز در مطالعات خود به این نتیجه رسیدهاند كه « مقایسههای بینالمللی نشان میدهد كه افزایش درآمد سرانه همواره با یك افزایش معنیدار در كیفیت زندگی همراه بوده است اما بهبود جنبههای كیفیت زندگی، در تمامی نقاط جهان تاثیر مشابهی بر روی رشد اقتصادی نداشته، مطمئناً بهبودی قابل توجهی در متغیرهای قابل مشاهده مانند غذا، مسكن و پوشاك بوجود خواهد آورد اما در سوی مقابل رشد اقتصادی نوین، افزایش شهرنشینی، آلودگی آب و هوا و آلودگی صوتی را بدنبال خواهد داشت در نتیجه از میزان اثر مثبت رشد اقتصادی بر افزایش كیفیت زندگی خواهد كاست» ( باسخا،1389).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.