موارد استفاده : منبع کمکی انجام پژوهش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 24 صفحه
شماره فایل 722
اطلاعات یک منبع است. اطلاعات ارزش دارد و به افراد امکان کارهایی را میدهد که در صورت (نبودن آن) نمیتوانستند انجام دهند. با وجود این، آشکار است که آگاهی، مثل دیگر انواع ثروت، در جامعه به گونهای برابر توزیع نشده است. افرادی که با فقر مالی دست و پنجه نرم میکنند، اغلب از نظر اطلاعاتی هم فقیر هستند.
از نظر اطلاعات دار و ندار وجود دارد، همانطور که از جهت ثروت مادی، دار و ندار وجود دارد (سورین و تانکارد، 1381: 361). یک احتمال غیر منتظره و نامطلوب این است که ارتباط جمعی ممکن است عملاً اثرش، افزایش تفاوت یا شکاف آگاهی میان گروههای اجتماعی مختلف باشد. این پدیده که "فرضیه شکاف آگاهی" خوانده شده است، نخستین بار توسط تیکنور، دونوهو و اولین در سال 1970 در مقالهای با عنوان "جریان رسانه های جمعی و رشد تفکیکی" در آگاهی مطرح شد.
مؤلفان، فرضیه شکاف آگاهی را به این طریق بیان کردند: شكاف آگاهي زماني رخ ميدهد كه ریزش اطلاعات رسانههای جمعی به نظام اجتماعی افزایش مییابد. بخشهایی از جمعیت با پایگاه اجتماعی اقتصادی بالاتر سریعتر از بخشهای با پایگاه پایینتر این اطلاعات را کسب میکنند، به طوری که شکاف در آگاهی میان این بخشها به جای اینکه کاهش یابد، افزایش پیدا میکند (همان، 363). تیکنور، دونوهو و اولین میگویند به منظور آزمون، فرضیه شکاف آگاهی را میتوان به دو شکل زیر بیان کرد.
1- با گذشت زمان، کسب آگاهی از موضوعی که عمومیت بسیاری یافته است، در میان اشخاص تحصیلکرده تر، سریعتر از کسب آن در میان اشخاصی است که تحصیلات کمتری دارند. 2- در یک زمان معین باید همبستگی بيشتر میان کسب آگاهی و تحصیل در مورد موضوعهایی که در رسانهها عمومیت زیادی یافتهاند، وجود داشته باشد (همان، 364-365). علیرغم انتقادهای قابل توجهی که به این نظریه وارد شده، نظریهی شکاف آگاهی در تحقیقات ارتباطات نفوذ بسیاری کرده و با ظهور رسانههای دیجیتالی، این نظریه مجدداً به طور کامل احیا شد؛ هر چند که نام آن به شکاف دیجیتالی تغییر کرد (فاضل نیا و کیانی، 1382: 25). تصویری کلی از شکاف آگاهی در شکل 3-2، ارائه شده است (سورین و تانکارد: 1381: 364).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.