شادکامی بـه چگونگی ارزیابی مردم از زندگی خود اشاره دارد و شامل متغیرهایی از قبیل رضایت از زنـدگی، رضـایت از وضعیت زناشویی، رضایت از کار، فقدان افسردگی و اضطراب و وجود عواطف و خلقیّات مثبت میشود.
شادکامی بـه چگونگی ارزیابی مردم از زندگی خود اشاره دارد و شامل متغیرهایی از قبیل رضایت از زنـدگی، رضـایت از وضعیت زناشویی، رضایت از کار، فقدان افسردگی و اضطراب و وجود عواطف و خلقیّات مثبت میشود. ارزیابی شخص از خود ممکن اسـت بـه شـکل شناختی باشد؛ مثلاً هنگامی که شخص به طور کلی در مورد رضایت از زنـدگی خـود یـا جنبههایی از زندگی، مانند تفریحات، به قضاوت آگاهانه مینشیند.
ارزیابی شخص ممکن است عاطفی نـیز بـاشد (تـجربهی هیجانات و خلقیات ناخوشایند و خوشایند مردم در مواجهه با زندگی خود). بنابراین، گفته میشود اگر شـخص رضـایت از زندگی و غالباً خوشی را تجربه کند و فقط گاهگاهی هیجاناتی مثل غمگینی و خشم را تجربه نـماید، دارای شـادمانی بـالا خواهد بود و، برعکس، اگر از زندگی خود ناراضی باشد و خوشی و علاقهی اندکی را تجربه نماید و هـیجانات پیـوسته منفی، مثل خشم و اضطراب را احساس کند، دارای SWB پایینی است.
شادمانی سه مؤلفهی اولیـه دارد: رضـایت از زندگی، عـاطفهی خوشایند و عاطفهی ناخوشایند. هریک از این سه مؤلفهی مهم را میتوان به تقسیمات فرعی تجزیه نمود. رضایت کلی را بـه رضـایت از حوزههای گوناگون زندگی، از قبیل تفریحات، عشق، ازدواج، دوستان و... عاطفهی خوشایند را به هـیجانات ویـژهای از قـبیل لذت، محبت و غرور و بالاخره، عاطفهی ناخوشایند را میتوان به هیجانات و خلقیات ویژهای از قبیل شرم، گناه، غـمگینی، خـشم و اضـطراب تجزیه کرد (دینر، و بیسواس ـ دینر، 2000).
هریک از این تقسیمات میتواند به تقسیمات فرعیتری نـیز بـینجامد؛ مثلاً ممکن است یک پژوهشگر رضایت از زندگی را مطالعه کند و دیگری موضوع جزئیتر رضایت از زناشویی را (مظفری و هادیان فرد، 1383).
بعضی از ایـن رخسارههای شـادمانی در جدول 2-2 دیده میشوند. جدول 2-2. مؤلفههای شادمانی (دینر، سو، لوکاس و اسمیت، 1999؛ به نقل از مظفری و هادیان فرد، 1383).
حوزههای رضایت رضایت از زنـدگی عـاطفهی ناخوشایند عاطفهی خوشایند میل به تغییر زنـدگی گـناه و شـرم لذت خانواده رضایت از زندگی مادی غمگینی شعف تـفریحات اضـطراب و نگرانی خرسندی سلامت رضایت از گذشته خشم غرور سرمایه رضایت از آینده تنش محبت خـویشتن نـظر دیگران درموردشخص افسردگی شادمانی گـروه شـخص حسرت وجـد