موارد استفاده : منبع آموزشی و پژوهشی
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 31 صفحه
شماره فایل 01 MA
هر جامعه ای به عنوان بخشی از فرهنگ خود تعریف خاصی از سلامت دارد. سلامت غالبا به عنوان نعمت در نظر گرفته می شود و ارزش آن به درستی شناخته نمی شود مگر زمانی که از دست برود.
حضرت علی (ع) می فرمایند: مردمان قدر3 چیز را بعد از3 چیز می دانند: قدر جوانی را بعد از پیری، قدر امنیت را بعد از ناامنی و قدرسلامتی را بعد از بیماری. سلامتی یک روند پویاست و با گذشت زمان مفهوم آن تغییر خواهد کرد. قدیمی ترین تعریفی که از سلامتی شده است عبارتست از بیمار نبودن(1).
تعریف سلامتی از دیدگاه سازمان جهانی بهداشت پذیرفته ترین تعریف موجود است که به این صورت بیان گردیده است: «سلامتی عبارتست از رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی که فقط شامل فقدان بیماری یا نقص عضو نمی باشد». طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت سلامتی یک مساله چند بعدی (جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی) بوده و این ابعاد بر یکدیگر اثر کرده و تحت تاثیر یکدیگر قرار می گیرند چنانچه مشکلات جسمی بر روان فرد و مشکلات روانی بر جسم فرد و هر دوی آنها بر جامعه و اختلالات جامعه بر دیگر ابعاد سلامتی اثر می گذارند. لذا اقدامات انجام شده برای ارتقاء سلامتی باید به تمامی جوانب سلامتی فردی (جسمی، روانی، معنوی ) و سلامت کلی جامعه توجه داشته باشد(1).
بعد جسمی سلامتی عبارتست از عملکرد صحیح اعضاء بدن که ارزیابی آن نسبت به سایر ابعاد سلامتی آسانتر است. بعضی از نشانه های سلامت جسمی عبارتند از: ظاهر خوب و طبیعی، پوست تمیز، سیما و چشمان درخشان، اشتهای خوب و...(3).
بعد روانی عبارتست از توانایی تطابق و سازگاری با خود، دیگران و شرایط محیطی، به عبارتی هم زیستی بین واقعیتهای خود، مردم، و محیط زیست. همچنین داشتن عکس العمل مناسب در برابر مشکلات و حوادث زندگی(1).
بعد اجتماعی سلامتی از دو جنبه قابل بررسی است: ارتباط سالم فرد با جامعه (افراد، خانواده، مدرسه، محل کار)و سلامتی کلی جامعه که با توجه به شاخصهای بهداشتی قابل محاسبه می باشد. این بعد از سلامتی شامل: مهارتهای اجتماعی، عملکرد اجتماعی و توانایی شناخت هر فرد از خود به عنوان عضوی از جامعه بزرگتر است(3).
بعد معنوی یکی دیگر از ابعاد پیچیده سلامتی می باشد. از زمینه های عمده بیماری و مشکلات روانی و عوارض جسمی و اجتماعی آنها احساس پوچی، بیهودگی و تزلزل روحی است که ناشی از فقدان بعد معنوی در افراد است. ایمان، هدفدار بودن زندگی، پایبندی اخلاقی و توجه بیشتر به مسائل معنوی در زندگی باعث کاهش اضطراب و تزلزل روحی شده و عوارض آنرا کاهش می دهد. البته در تعاریف دیگر ارائه شده از سلامتی، ابعاد دیگری همچون بعد عاطفی، بعد شغلی، بعد سیاسی، فرهنگی، تغذیه ای، درمانی، پیشگیری و... نیز بیان شده است(4).
همانگونه که دامنه گسترده ای از تعاریف مربوط به سلامتی وجود دارد، تعیین کننده های آن نیز گسترده و متنوع اند. در همین رابطه پیشرفتهای علوم اجتماعی در دوران معاصر روشن کرده است که سلامت می تواند تحت تاثیر عوامل اجتماعی، روانشناختی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی مردم قرار گیرد. در ادامه بحث به مهمترین عوامل موثر بر سلامت (وراثت و عوامل فردی، محیط، سبک زندگی مردم، نظام مراقبت بهداشتی و خدمات ارائه شده ) اشاره می شود.
دانلود فایل اصلی و کامل بلافاصله بعد از پرداخت ...