موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 87 صفحه
شماره فایل : 720 mg
اولین نظریه پردازی های مطرح در خصوص رفتار شهروندی سازمانی در سال 1938 و توسط چستر بارنارد انجام گرفته است. بارنارد با بیان مفهوم «تمایل و اشتیاق به همكاری» این رفتار را مورد توجه قرار داد. برخی دیگر از صاحبنظران معتقدند؛ پیشینه مفهوم رفتار شهروندی سازمانی را می توان در نظات كاتز (1964) جستجو كرد.
كاتز بیان نموده كه سازمان های اثربخش سه ویژگی ذیل را در خود دارند: 1. كاركنان را در درون سیستم نگهداری و حفظ می كنند. 2. اطمینان می یابند كه كاركنان، الزامات خاص نقش را به نحو قابل اعتمادی انجام می دهند. 3. به فعالیت های نوآورانه و خودجوش كاركنان كه فراتر از وظایف سازمانی است و در شرح شغل آنان، مورد توجه واقع نشده، توجه خاص دارند.
ویژگی سوم سازمان های اثربخش در دید كاتز به این معنی است كه سازمان ها برای دستیابی به موفقیت، نیازمند كاركنانی با تمایلات فراتر از حداقل های لازم جهت انجام شغل و جنبه های خاص فعالیت های شغلی خود هستند، آن چه كه امروز از آن تحت عنوان «رفتار شهروندی سازمانی» یاد می شود. كاتز با تمایز قائل شدن بین عملكرد نقش و رفتارهای نوآورانه و خودجوش كاركنان از اولین نظریه پردازان رفتار شهروندی سازمانی در دهه های هفتاد و هشتاد میلادی به شمار می رود (Podsakoff, 2000).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.