در یک بررسی ملی در کشور نروژ مشخص شده است که 3% از مردان و 7% از زنان 18-65 سال یک نوع جراحی پلاستیک انجام داده اند (رحیمی، 1392).
آمار رسمی در مورد جراحی زیبایی در ایران در دست نیست بر اساس یک آمار غیر رسمی، هر ساله بیش از 36 هزار ایرانی زیر تیغ جراحی زیبایی صورت می روند. از میان جراحی های انجام شده زیبایی در ایران جراحی بینی در مقام اول قرار دارد. بر اساس آمار غیر رسمی، ایران از نظر تعداد جراحی زیبایی بینی، در دنیا اول است. بعد از ایران، کشورهای آمریکا، انگلستان و تا حدی فرانسه در ردیف های بعدی قرار دارند. این آمار و ارقام تقریبی، تنها موارد غیر رسمی جراحی زیبایی بودند. باید به این آمار و ارقام، افرادی را که تمایل بدان دارند اما به دلیل ترس از تبعات بدان مبادرت نمی وررزند را نیز اضافه کرد (بلالی و افشارکهن، 1390).
انسان ها به طور فزاینده ای نیاز درونی را برای همانندسازی ظاهرشان، مدل های زیبایی خاص به عنوان یک عرف اجتماعی احساس می کنند، با این وجود، فهم حد و مرز بین آرزوی رایج برای بهبود ظاهر یک شخص و روان رنجوری، بسیار مهم است. نارضایتی افراطی از ظاهر ممکن است حالات روانی بیمارگونه را پنهان کند و غفلت از آن ممکن است عواقب پزشکی جدی را به همراه داشته باشد (مظاهری، 1388).
Harris and Moss (2009) نشان دادند سطح اضطراب و افسردگی متقاضیان جراحی زیبایی بیشتر از غیرمتقاضیان می باشد. Marsh در سال (2000)، نیز در پژوهشی به ارتباط نارضایتی بدن در متقاضیان جراحی زیبایی با اضطراب، افسردگی، انزوای اجتماعی، اختلالات روانپریشی، وسواس و تضعیف خودپنداره پرداخت. بنابراین وجود اضطراب و افسردگی در متقاضیان جراحی زیبایی و همچنین ایجاد روشهای درمانی متعددی جهت درمان اختلالات اضطرابی در علم روانشناسی، فراشناخت درمانی یکی از درمان های مؤثر در این اختلال معرفی شده است.
فراشناخت، به ساختارها، دانش و فرآیندهای روان شناختی اشاره می کند، که با کنترل، تغییر افکار و شناخت ها سر و کار دارد بر اساس نظریه پردازهای اخیر، فراشناخت یکی از عوامل مهم در توسعه و تداوم اختلال های روان شناختی است.
فراشناخت بر پردازش هیجانی و واکنش های مربوط به آسیب، از طریق تاثیر دانش و راهبردهای فراشناختی بر روی تغییر باورها و نیز تعبیر و تفسیر علائم خاص نظیر: افکار مزاحم اثر می گذارد و باورهای فراشناختی در سبب شناسی و پایداری اختلال اضطراب و افسردگی نقش موثری دارد (محمد خانی، 1379).
به خصوص مدل عملکرد اجرایی خود نظم جویی Wells and Matthews (1996) از عوامل فراشناختی، به عنوان مولفه های پرداخت اطلاعات، مفهوم سازی مفصلی ارائه می نماید. انگاره اصلی در این رویکرد این است که باورها در اختلال های روان شناختی از مؤلفه های فراشناختی ساخته می شود که کنش وری تفکر و سبک مقابله را هدایت می کند و همچنین از آن تاثیر می پذیرد.
بنابراین همانند دیگر تخصص ها در پزشکی باید مداخله های روانشناختی برای کاهش میزان اختلالات روانی در بیماران انجام گیرد و گزارشی از بهبود به صورت علمی نشان دهد. مداخلات روانشناختی مؤثر متعددی در دسترس است، که در این پژوهش از مداخله فراشناختی به دلیل جدید بودن آن و اینکه تا به حال در ایران پژوهشی در این مورد انجام نشده استفده گردیده است. بنابراین هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش فراشناخت بر میزان اضطراب و افسردگی متقاضیان جراحی زیبایی بینی می باشد.