قابل استفاده در: مقاله نویسی و انجام پژوهش های علمی
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 28 صفحه
بعد از پرداخت حق اشتراک فایل شماره 328 را دانلود کنید.
سوزآنهارتر در سال 1983، براي اولين بار اصطلاح نظام ـ خود را مطرح كرد. در نظريه پديدار شناختي هارتر نظام ـ خود شامل سه جزء است: (به نقل از محمودی، 1377، ص 35). 1. تصور از خود 2. مهار خود 3. حرمت خود 1. تصور خود: در نظريه او تصور از خود نقطه نظر عيني است كه كودك در رابطه با خود دارد كه طي تحولي بر اثر تحول شناختي، مفهومي انتزاعي پيدا ميكند.
در دوره طفوليت، تصور از خود، تنها محدود به جسم است. با افزايش سن، مسأله مقايسه اجتماعي با ديگران در پيدايش اين مفهوم تأثیر ميگذارد و در سنين نوجواني اين مفهوم توسعه يافته و هويت شخصي به وجود ميآيد. در اين سن با توجه به پيدايش تفكر انتزاعي، سه جنبه از تصور خود تثبيت ميگردد: الف ـ خود در طي زمان پايدار ميماند.
ب ـ خود در نقشها و زمينههاي مختلف يكسان ميماند. ج ـ برداشت خود و ديگران نسبت به وي، يكسان ميگردد. از همين جا ميتوان به اهميت مفهوم خود پنداره، آن هم در دوران نوجواني و جواني پي برد. 2. مهار خود: شامل يادگيري اين موضوع است كه شخص به چه اندازه قادر به سازماندهی رفتار خود است. به نظر او كودكي كه توانايي جهت دادن به فعاليتها و هيجاناتش را دارد، احساس كفايت بيشتري مينمايد و رفتارش مورد پسند اجتماع واقع ميشود و احتمالاً بيشتر مورد پذيرش و توجه قرار ميگيرد.
اين جنبه نيز كه كنترل رفتار را موجب ميشود، با موضوع تحقيق ما ارتباط نزديك دارد چرا كه تا فرد قادر به كنترل خود نشود، نميتوان او را خودتنظیم دانست. خودتنظيمي و مهار خود صورتهاي متفاوت يك موضوع هستند. 3. حرمت خود: يا همان عزتنفس به عنوان تفاوت بين تصور واقعي از خود و خود آرمانی تعريف شده است.
تحقيقات هارتر نشان داده است كه سطح بالاي حرمت خود بر چهار عاملي كه در پي ميآيند، مبتني است: 1. ارتباط با والدين 2. مهار رفتارهاي منفي (مهار خود) 3. پذيرش خويشتن (رضايت از خود) 4. رفتار اجتماعي (پذيرش ديگران) (فتحي آشتياني،1374، ص 27).
ادامه دارد ...