قابل استفاده در: مقاله نویسی و انجام پژوهش های علمی
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 51 صفحه
کد فایل: mb 422
تحقیقات روانشناسانی، مثل گاردنر، سالوی، مایر، بار آن، گلمن و ... نشان میدهد كه هوش هیجانی در حیطههای زیادی كارآیی دارد. از جمله این حیطهها میتوان به حیطههای روابط درونفردی (خودشناسی و خودشكوفایی)، روابط برون فردی (روابط اجتماعی) ازدواج، خانه و روابط خانوادگی، تربیت فرزند، آموزش و یادگیری، سلامت فكر و شخصیت (بهداشت روانی و اختلالات روانی)، روانشناسی، پزشكی و سلامت جسمانی، روانپزشكی، مشاوره و راهنمایی، كار و اشتغال، مدیریت سازمانی و صنعتی، پیشرفت اقتصادی، رهبری جامعه و ... اشاره كرد. در ادامه به یادآوری و توضیح چند حیطه كلی پرداخته میشود:
هوش هیجانی و ارتباطات:
هوش هیجانی اساساً در ارتباطات، تجلی پیدا میكند. این ارتباطات از سویی، حوزه درونفردی و از سوی دیگر، حوزه میان فردی را در برمیگیرند. بنابراین، میتوان از دو دسته شایستگیهای كلی در دو حوزه شخصی و اجتماعی، سخن گفت. در حوزه شخصی، هوش هیجانی به قابلیتها، شایستگیها و توانمندیهایی میپردازد كه ارتباط فرد را با خود تنظیم میكند. در این حوزهها با مؤلفههایی، چون آگاهی به خود، اعتماد به نفس، مدیریت هیجانها و ابتكار عمل سر و كار داریم. شایستگیهای این بخش در ارتباط با یكدیگر معنا پیدا میكنند و تقویت كننده یكدیگر به شمار میآیند.
برای مثال، آگاهی دقیق از خود، زمینهساز بستر مناسبی برای افزایش اعتماد به نفس است و مدیریت هیجانها نقش برجستهای در افزایش اعتماد به نفس ایفا میكند. به هر میزان كه هیجانها در عمل بهتر مدیریت شوند و موفقیت در این زمینه شكل عملی پیدا كند، باور فرد به خود افزایش مییابد. در حوزه اجتماعی، هوش هیجانی به قابلیتها، شایستگیها و توانمندیهایی میپردازد كه ارتباط فرد را با دیگران تنظیم میكنند. مؤلفههایی، چون همدلی، آگاهی سازمانی، مدیریت تضاد و تعارض، كار گروهی، نفوذ، پرورش دیگران و ارتباط با دیگران در این حوزه قرار میگیرند(فاطمی ،1385).
ادامه دارد ...