موارد استفاده : منبع کمکی انجام پژوهش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 48 صفحه
شماره فایل 710
رویکردهای نظری گوناگونی در جامعهشناسی مسئلهی چگونگی شکلگیری بدن در متن وضعیتهای عینی اجتماعی را مطمح نظر قرار دادهاند. هر یک از این رویکردها این پدیده را در ابعاد، سطوح، شاخصها و دلالتهای متفاوت مطالعه کرده است. با این وصف، وجه مشترک آنها نفی «هستی صرفاً زیستشناختیِ بدن» و تأکید بر سویههای اجتماعی و برساختی آن است. فیالمثل، در رویکرد پدیدارشناختی به بدن، آنچه محوریت مییابد تجربههای زیستمند افراد است و اینکه افراد چگونه جهانشان را به شیوههایی معنادار تفسیر و خلق میکنند (ترنر،1995: 247).
برای تشریح اصلیترین ایدههای این رویکرد میتوان به آرای اروینگ گافمن اشاره کرد. او بر اين نکته تأكيد ميكند كه بين «خود اجتماعي» يا هويت اجتماعي با «خودِ واقعي» فاصله وجود دارد. وي برداشت از «خود» را با رهيافتی نمايشي تشريح ميكند. گافمن با رويكرد نمايشي خود، نقشهاي اجتماعي و موقعيتهاي اجتماعي را تنها نمايشهايي ميبيند كه در زندگي روزمره اجرا ميشوند. به عقيده او، «خودِ» افراد به وسيله نقشهايي كه در اين موقعيتها اجرا ميكنند، شكل ميگيرد و معنا مييابد. گافمن ضمن استفاده از مفهوم «خود» تا اندازه زيادي به بدن فرد اشاره دارد.
از ديد او، عاملان بدني يا جسمي نيز رأي جمعکنهايي هستند که با توسل به همهی روشهاي علامتدهي اجتماعي سعي دارند نظر ديگران را به خود جلب کنند. اين عاملان بدني، «معرفهاي تجسديافتهی منش و منزلتاند» که ميتوانند توسط ديگر کنشگران مورد تفسير قرار گيرند (لوپز و اسکات، 1385: 155).
از نظر گافمن، صورت نشاندهندهی سن، جنسيت، موقعيت اقتصادي- اجتماعي، سلامتي و حتي شخصيت افراد است که در تعامل چهره به چهره و نيز در عملکردهاي اجتماعي از اهميت زيادي برخوردار است. صورت اجتماعي يک صـورت عمومي است و نيازمند تغيير دائمي نقاب موجود بر آن است. آرايش، وسيلهاي براي بدست آوردن اين نقاب است. تنها در شرايط احساسي شديد، یا در تـــنهايـــي يا در حضور دوستان است که نقاب (آرايش) صورت کنار ميرود و صورت خصوصي يا همان شخص واقعي ظاهر ميگردد (سینوت،1988: 606؛1990: 61).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.