موارد استفاده : منبع کمکی انجام پژوهش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 48 صفحه
شماره فایل 710
سبک زندگی در زمرۀ مفاهیم جدیدی است که تغییر و تحولات پدید آمده ضرورت بکارگیری آن را ایجاد کرده است. در واقع، به سبب این تحولات، جهتگيري نظريههاي اجتماعي در دهۀ اخير به سمت پذيرش اهميت فزايندۀ سبك زندگي در شكلدهی به هويت شخصي و اجتماعي است و مقولاتی همچون تحول منظومههای ارزشی، ترکیببندهای هویتی، الگوهای رفتاری، مدیریت بدن، الگوهای مصرف و جز آن به موضوعات محوری نظريه و پژوهش اجتماعي بدل شدهاند. از دید محققی همچون رابرت باکاک، « مهمترين تحول پديد آمده در قرن اخير گسترش تاريخي مصرف بوده است» (باکاک، 120:1992). این تحول بهویژه در سالهای پس از جنگ جهانی دوم اتفاق افتاد.
در اين دوره پیدایش جامعهی مصرفی، بازاريابي محصولات توليد انبوه، شناخت بازار و رفتار مصرفکننده را الزامي ساخت. در نتيجهی رشد اقتصادي، ماشينيشدن کار، افزايش دستمزدها و گسترش وسايل تفريح و فراغت، جامعهاي در غرب صنعتي پديد آمد که به مقوله تفريح و فراغت اهميت بسيار ميداد. به تدریج، خوردن غذاها و نوشيدنيهاي گرانقيمت، پوشيدن لباسها و زيورآلات تجملي و خريدن وسايل لوکس براي خانههاي مجلل به مسئله اساسي اقشار متوسط مرفه تبديل شد و باعث به وجود آمدن دوران مصرف تودهاي شد ( تيموتي،1388: 18). با گسترش روزافزون جامعهی مصرفی انواع گروهها و هویتهای اجتماعی به اَشکال متفاوت و بر اساس مرزبندهای اجتماعی متفاوت از هم متمایز شدند.
جامعه جدید عرصه تنازع هويتهاي متعددی (زنان، قومیتها، همجنسگرایان و ...) شد که در روايت سنتي تا حدود بسیاری تحت سیطرهی هويتهاي مسلط سرکوب ميشدند. اکنون در دوران مدرنیتهی متأخر، اهميت و مرکزيت مصرفگرايي در زندگي روزمره به قدري است که «مصرفگرايي به يکي از ويژگيهاي عميقاً ريشهدار و عمدتاً بديهيانگاشتهي زندگي روزمره تبديل شدهاست»(میلز، 121:1998). ابرکرومبی معتقد است: « مصرفکنندگان نه تنها ساکنان جامعه مدرن هستند، بلکه همچنين مصرفگرا نيز هستند... و اين يعني تأکيد بر لذت و خوشي به جاي وظايف کاري، و تأکيد بر حقوق افراد براي تصميمگيري دربارهي کنشهايشان، همچنين بر اهميت محوري اميال مصرفکنندگان در هدايت زندگي»(ابروکرمبی، 45:1994).
پیدایش جامعهی مصرفی پیوند تنگاتنگی با گسترش و متنوعشدن سبکهای زندگی دارد. سبک زندگي عبارت است از طيفي از رفتارها که اصلي انسجامبخش بر آن حاکم است، عرصهاي از زندگي را تحت پوشش دارد، در ميان گروهي از افراد جامعه قابل مشاهده است و الزاماً براي همگان قابل تشخيص نيست (فاضلي،83:1382(
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.