موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 85 صفحه
شماره فایل : 89 mg
برنامه ریزی استراتژیک، فرایندی درجهت تجهیز منابع سازمان و وحدت بخشیدن به تلاشهای آن برای نیل به اهداف و رسالت بلندمدت با توجه به امکانات ومحدودیتهای درونی و بیرونی است (کیانی، 1381). در تعریفی دیگر، برنامه ریزی استراتژیک به معنای فرایند بررسی موقعیت فعلی ومسیر آینده سازمان یا جامعه، تنظیم اهداف، تدوین یک استراتژی برای تحقق آن اهداف واندازه گیری نتایج است (هیوز، 1385).
هم چنین برنامه ریزی استراتژیک، تلاشی سازمان یافته و منظم برای اتخاذ تصمیمات بنیادی و انجام دادن اقدامات اساسی است که سرشت و سمت گیری فعالیت های یک سازمان را در چارچوبی قانونی شکل می دهد.
مراحل و عوامل برنامه ریزی استراتژیک را به صورت زیر می توان خلاصه کرد: 1) تعیین و تبیین فلسفه وجودی سازمان، با پاسخ گویی به پرسش های زیر: سازمان به چه منظور به وجود آمده است؟ خدمت و یا نوع ماموریت ویژه ای که از آن مورد انتظار است، چیست ؟ انگیزه طراحان و مجریان طرح ها چیست؟ 2) شناخت شرایط محیطی، با پاسخ گویی به پرسش های زیر: چه تغییر و تحول سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و تکنولوژیکی در شرف انجام است و این تغییرات چه فرصت ها یا محدودیت هایی را به وجود می آورند؟ وجوه کلی اشتغال، تغییرات عرضه و تقاضا در بازار کار، تصویب قوانین جدید، تغییرات تکنولوژیکی و اجازه انتقال تکنولوژی سرمایه بر و سیاست هایی از این قبیل که در چگونگی برنامه های منابع انسانی در سطح خرد و کلان تاثیرات متعدد دارد.
استراتژی سازمان های مشابه همجوار و موازی در زمینه های نیروی انسانی چیست؟ 3) نقاط قوت و ضعف کدامند؟ در این مورد پرسش زیر ما را یاری می کند: چه عواملی انتخاب راه آینده را تسهیل و یا محدود می کند؟ عواملی نظیر تورم نیروی انسانی، کهولت و متوسط سنی، نیروی کار، بی سوادی، بیماری ها، عدم دست یابی به مدیران با تجربه، فرار مدیران از صحنه مسؤلیت و نظیر اینها را "عوامل محدود کننده" می نامند. 4) در تعین اهداف و مقاصد طرح، ارائه چه خدمات و انجام چه وظایف و ماموریت مورد نظر است.
در چه زمانی تحقق هدف ها مورد نظر است ؟ کمیت ها و کیفیت های مورد نظر در تحقق هدف ها چیست؟ 5) و بالاخره، مرحله تنظیم برنامه، که پاسخ به پرسش های زیر راهنمای آن می باشد: چه راه کارهایی برای تحقق هدف وجود دارد و حساس ترین راه کدام است؟ چه تغییراتی در ساخت سازمانی، روش مدیریت، کمیت و کیفیت نیروی انسانی لازم است به وجود آید؟ (موسوی شاهرودی، 1382).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.