موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 68 صفحه
شماره فایل : 783 mg
تقریبا مقارن با کار رایفا در زمینه تئوری تصمیم، دو روانشناس نسبتا گمنام به نامهای کاهنمن و تورسکی مشغول تحقیق در زمینه تصمیمگیری تحت شرایط عدماطمینان بودند. سرانجام این تحقیق منجر به انتشار کتاب مهمی با عنوان ( قضاوت تحت شرایط عدماطمینان ) در سال 1982 شد. نویسندگان در یک مصاحبه مطبوعاتی در سال 1983 یافتههای خود را اینگونه توصیف نمودند: تحقیق ما با این فرض که قضاوتها و بینشهای شهودی تحت شرایط عدم اطمینان از قوانین آمار و احتمال پیروی نمیکند، آغاز گردید.
بررسی و مستندسازی فرضیههای این تحقیق مستلزم چند سال و هزاران ساعت کار بود. ویژگیهای متدولوژی مطالعه عبارت بود از: 1-ارزیابی قضاوت شهودی از اصول هنجاری آمار و احتمال 2- تلاش برای کشف ذهنیات غیرمستدل و سوگیریها در قضاوت و3- کوشش برای کاهش اختلاف در کاربردهای علمی و نظری بین روانشناسی قضاوت و تئوری باور منطقی . کار تورسکی و کاهنمن، چگونگی وقوع، علل و اثرات خطای انسان در منطق اقتصادی را روشن کرد.
این دو محقق در سال 1979 مقاله دیگری با عنوان" تئوری چشمانداز: تجزیه و تحلیل تصمیم تحت شرایط ریسکی" منتشر کردند که امروزه از آن به عنوان اولین اثر مدون در مالی رفتاری یاد میشود. خلاصهای از این مقاله به شرح زیر یاد میشود: این مقاله با انتقاد از تئوری مطلوبیت موردانتظار به عنوان یک مدل توصیفی برای تصمیمگیری در شرایط عدماطمینان، مدل جایگزینی به نام تئوری چشمانداز را معرفی میکند.انتخاب از بین چند گزینه ریسکی، نمایانگر چندین اثر فراگیر است که با پایههای فکری تئوری مطلوبیت ناسازگار است.
افراد عموما به پیامدهای محتمل در مقایسه با پیامدهای مطمئن کمتر از حد لازم اهمیت میدهند. این گزارش که اثر اطمینان نامیده میشود، در موقعیتهای انتخابی متکی بر سودهای مطمئن به ریسکگریزی و در موقعیتهای دربرگیرنده زیانهای قطعی، به ریسکپذیری میانجامد. افزون بر این افراد غالبا عناصری را که در همه گزینهها( انتظارات) مشترک هستند، رها میکنند.
این گرایش که اثر جداسازی نام دارد، شرایطی را نشان میدهد که وقتی گزینه یکسانی در اشکال متفاوت ارائه شود، به اولویتها و ترجیحات ناسازگاری منتهی میشود. تئوری انتخاب جایگزین به جای تخصیص ارزش به داراییهای نهایی، آن را به سود(زیان) تخصیص میدهد و همچنین احتمالات جای خود را به وزنهای تصمیم میدهد.
تابع ارزش در منطقه سود مقعر و در منطقه زیان محدب است. همچنین شیب آن در منطقه زیان بیشتر از منطقه سود است. وزنهای تصمیم به جز در طیف ضرایب احتمال پایین، در سایر موارد، عموما کمتر از احتمالات متناظر هستند. وزن بیش از حد دادن به ضرایب احتمال پایین، میتواند هم به جذابیت بیمه( رفتار محافظهکارانه ) و هم به جذابیت خطرپذیری( رفتار غیر محافظهکارانه ) منجر شود.
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.