موارد استفاده : تحقیق و آموزش
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 31 صفحه
شماره فایل : 585 mg
مورگان (1986) شش الگو اصلی از ساختار سازمانی ارائه کرد. دامنه این ساختارها از بوروکراسی خشک و سخت تا شبکههای ارگانیک کاملاً منعطف است. هدف از اولین ساختار (بوروکراسی خشک و سخت) ایجاد ثبات در یادگیری است، در حالی که هدف از آخرین ساختار ایجاد انعطاف و آسانسازی تغییر همگام با یادگیری است. این طیف از الگوها یا ساختارهای سازمانی با کار نظریهپردازان اقتضایی بسیار مطابقت دارد که بیان داشتند عملکرد سازمانی به تطابق ساختار با ماهیت محیطی که درآن عمل میکند، بستگی دارد.
پیشگامان این رویکرد برنز و استاکر بودند. آنها پنج نوع مختلف محیط را برحسب سطح عدم قطعیت شناسایی کردند که دامنة آنها از محیط ثابت تا محیطی با حدأقل قابلیت پیشبینی بود. آنها همچنین دو نوع ساختار را شناسایی کردند: مکانیک (که با بوروکراسی سخت و غیر قابل انعطاف مورگان، مطابقت میکرد) و ارگانیک (که با شبکه ارگانیک مورگان مطابقت میکرد) تحقیق آنها نشان داد که ساختارهای مکانیک در محیطهای ثابت اثربخشتر بودند در حالی که ساختارهای ارگانیک با محیطهای کمتر ثابت و کمتر قابل پیشبینی تناسب داشتند.
یکی از مزایای اصلی یادگیری سازمانی در این گونه ساختارهای منعطف این است که سازمانها را قادر میسازد تا تغییر را بموقع و به روشی اثربخش اداره کنند (حبیبی، 1392). لوین (1947) پایهگذار تغییر برنامهریزی شده بود که الگوی مشهور سه مرحلهای تغییر را مطرح ساخت. گر چه این الگو طی سالها توسعه و گسترش یافته است، اما هنوز در قلب رویکرد برنامهریزی شده تغییر قرار دارد.
این رویکرد تحت انتقاد شدید گروههای مختلف قرار گرفت. انتقادهای اصلی عبارت بودند از: - این تغییر، قدرت و سیاستهای سازمان را نادیده میگیرد. - فقط برای تغییرات جزئی ـ تدریجی مناسب است. - معتقد است که تغییر میتواند از قبل برنامهریزی شود. - فرض می کند سازمانها در محیطی ثابت عمل میکنند (طاهری، 1386).
ادامه مقاله به طور کامل در فایل اصلی موجود است.