قابل استفاده در: مقاله نویسی و انجام پژوهش های علمی
منابع فارسی: دارد
منابع لاتین: دارد
پیشینه داخلی جدید: دارد
پیشینه خارجی جدید: دارد
نوع فایل: Word قابل ویرایش
تعداد صفحه: 23 صفحه
بعد از پرداخت حق اشتراک فایل شماره 855 را دانلود کنید.
برای بررسی و حتی اندازه گیری عزت نفس آن را به پنج حیطه تقسیم کرده اند: عزت نفس اجتماعی، تحصیلی، خانوادگی، جسمانی و عزت نفس کلی (پوپ و همکاران، 1988).
عزت نفس اجتماعی مشتمل بر عقاید فرد در مورد خودش به عنوان یک دوست برای دیگران است. آیا وی دیگران را دوست دارد؟
آیا افکار و عقاید او برای آنها ارزشمند است؟ آیا او را در فعالیت هایشان شرکت می دهند؟
آیا از ارتباط و تعامل با همسالان خود احساس رضایت می کند؟ فردی که نیازهای اجتماعی اش برآورده شود و معیارهای مورد قبول جامعه را داشته باشد (به طور معمول این معیارها به وسیله خانواده، مدرسه، معلمان و دوستان شکل گرفته اند) از عزت نفس اجتماعی خوبی برخوردار است .
اولین کار در بررسی عزت نفس توسط ویلیام جیمز انجام شده است. او معتقد بود که تصور فرد از خود در حین تعاملات اجتماعی، یعنی از زمانی که متولد شده و مورد شناسایی دیگران قرار می گیرد، تشکیل می شود (بیابانگرد، 1384).
عزت نفس تحصیلی
زمینه تحصیلی عزت نفس با ارزشیابی فرد از خودش در جایگاه دانش آموز یا دانشجو سروکار دارد. باید توجه داشت که این موضوع ارزیابی توانایی تحصیلی و پیشرفت تحصیلی نیست و به راحتی نمی توان جایگاه تحصیلی فرد را مشخص کرد، مگر اینکه فاصله او با دیگران را محاسبه نمود. اگر فرد خود را با معیارهای مطلوب تحصیلی منطبق بداند و استاندارد های پیشرفت تحصیلی خود را برآورده سازد، عزت نفس مثبتی دارد؛ یعنی اگر ملاک یا معیار پیشرفت تحصیلی، قبول شدن در یک سال تحصیلی باشد و وی بتواند به چنین معیاری دست یابد، باید دارای عزت نفس تحصیلی مثبتی باشد (کاوندی و صفورایی پاریزی، 1391).
عزت نفس خانوادگی
ارزیابی و قضاوت فرد در جایگاه عضوی از خانواده را عزت نفس خانوادگی می گویند که در اثر تعامل فرد با اعضای خانواده در وی به به وجود می آید. نوع رابطه متقابل فرد با پدر، مادر، برادرانف خواهران و سایر اعضای خانواده و اینکه فرد تا چه اندازه توسط آنها پذیرفته شده در چگونگی نگرش او نسبت به خودش موثر است و عزت نفس خانوادگی او را تعیین می کند (بیابانی، 1390). به عبارت دیگر این نوع عزت نفس، از عقاید فرد در مورد خودش با عنوان عضوی از خانواده سرچشمه می گیرد. کودکی که احساس می کند عضو با ارزشی از خانواده است و از محبت و احترام ویژه والدین و دیگر خواهر و برادران برخوردار است ، در این زمینه عزت نفس بالایی خواهد داشت (پوپ و همکاران، 1988).
عزت نفس جسمانی
ترکیبی از ویژگی های جسمانی و توانایی های بدنی است و براساس رضایت فرد از وضعیت جسمانی و ویژگی های ظاهری شکل می گیرد (پوپ و همکاران، 1988). عزت نفس بدنی یا جسمانی به ارزیابی و قضاوت فرد نسبت به توانایی بدنی خود اطلاق می شود که با فعالیت ها و کنش های بدنی در فرد به وجود می آید. بنابراین، ارگ فرد از سلامت و توانایی بدنی خوبی برخوردار باشد بر عزت نفس بدنی او تاثیر مثبت خواهد داشت و بالعکس، نواقص جسمانی و عدم توانایی در انجام فعالیت ها و مهارت ها تاثیر منفی بر عزن نفس بدنی می گذارد (کاوندی و صفورایی پاریزی، 1391).
عزت نفس کلی
بیشتر ارزیابی کلی خود یا خویشتن است و همانطور که بیان شد، ارزیابی فرد از خودش در همه زمینه ها است. عزت نفس کلی به ارزیابی و قضاوت فرد نسبت به کلیه ارزش های خود اطلاق می شود. این حیطه عزت نفس، سایر حیطه ها ار در خود دارد و در واقع به انها نوعی وحدت و یکپارچگی می بخشد. فردی که عزت نفس کلی مثبتی دارد از همه نظر (بدنی، اجتماعی، خانوادگی و تحصیلی) خود را مطلوب و خوب می داند. او نگرش مثبت خود را از واکنش مثبت اعضای خانواده، همسالان، معلمین و توانایی های بدنی خود کسب نموده است. چنین فردی بهتر می تواند با مشکلات خود مقابله کند (پوپ، 1988).
ادامه دارد ...